17:50 / 19.08.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik 2/B.A./HRT

Pandemija ne posustaje diljem svijeta, više od 22 milijuna zaraženih

Sao Paulo (Foto: REUTERS/Amanda Perobelli)

Sao Paulo (Foto: REUTERS/Amanda Perobelli)

Foto: - / REUTERS

U Europi najviše novozaraženih imaju Rusija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Na globalnoj razini - Brazil i SAD.
Pandemija izazvana koronavirusom ne posustaje diljem svijeta. U Europi najviše novozaraženih imaju Rusija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Na globalnoj razini na prvom su mjestu i dalje Brazil i Sjedinjene Države. Broj zaraženih prešao je 22 milijuna, a preminulo je više od 785 tisuća ljudi.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
Beroš: Pooštravanje mjera nekih zemalja je politički pritisak, no to je legitimno

Talijani - koji su najdulje bili u karanteni u Europi - nakon povratka s ljetovanja iz Španjolske, Grčke, Malte i naše zemlje moraju se testirati na opasni virus. Duge kolone ispred bolnice San Giovanni u Rimu.

- Vratio sam se iz Španjolske nakon ljetovanja. Čekamo u redu i nadamo se da ćemo brzo dobiti rezultate, rekao je jedan muškarac.

- Prije dva dana sam se vratio iz Grčke. Uzimanje uzoraka nije bilo nimalo ugodno, ali to moramo učiniti, a što se mora - nije teško!, poručuje drugi.

Dug red za testiranje na koronavirus i u zračnoj luci Fiumicino.

- Normalno je da se osjećate pomalo tjeskobno. Jer iako ste slijedili sva sigurnosna pravila - nikada ne možete biti sto posto sigurni da niste pozitivni, kaže jedna žena.

Kobni virus u Njemačkoj je dosad odnio više od 9000 života. U jednom danu zabilježeno je novih 1400 slučajeva. Ministri u vladi predstavili su novu aplikaciju za praćenje zaraze putem pametnih telefona.

- Ovo nije prva aplikacija za koronavirus na svijetu, ali uvjeren sam da je najbolja, rekao je Helge Braun iz njemačke savezne vlade.

- Bilo je situacija kada je aplikacija pokrenula lažni alarm. To ne možemo potpuno isključiti. Bit je ove aplikacije da treba informirati i pozvati ljude na testiranje, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn.

U Brazilu i danas crni brojevi. Novozaraženih je samo u jednom danu više od 48 tisuća. Iako se koronavirus nezaustavljivo širi, vlasti nastavljaju popuštati mjere u velikim gradovima. Jer pandemija je uzdrmala brazilsko gospodarstvo, mnogi su ostali bez posla i krova nad glavom.

- Prije pandemije podijelili bismo između 260 i 300 obroka tjedno. Danas isporučujemo 2000, rekao je Vanuso Duarte, koordinator za podjelu obroka beskućnicima iz Sao Paula.

Epidemija ne posustaje ni u zemljama u našem okružju. U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 340 slučajeva zaraze koronavirusom. Dvanaest je umrlih.

A u Srbiji već dva dana broj novozaraženih pada. U posljednja 24 sata zaraženo je 158 osoba, a tri su umrle.

- Ja sam rekao da je očekivajuće da je to bude između 100 i 200 u idućih nedjelju dana. Ako bude tako to je ono što je očekivano. Nakon toga, broj će još pasti, rekao je srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

Beogradske su vlasti angažirale dodatne laboratorije za testiranje na koronavirus.

Srbijanska vlada neće dodatno pooštravati sigurnosne mjere. A djeca će u školske klupe kako je i planirano - prvog rujna. Odgode neće biti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!