17:05 / 10.08.2020.

Autor: Zdenka Kardum/Kristina Pešić/Dnevnik/Vijesti/IMS/P.F./HRT

Pandemija ne posustaje: zaražene i stotine tisuća djece

Foto: Alexandra Koch/pixabay

Foto: Alexandra Koch/pixabay

Foto: - / -

Broj zaraženih prešao je 20 milijuna, a preminulo je više od 735.000 ljudi.
U Europi - Španjolska bilježi najviše novozaraženih, slijede Rumunjska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Poljska. Na globalnoj razini na prvom su mjestu i dalje Sjedinjene Države, drugi je Brazil pa Indija. Broj zaraženih prešao je 20 milijuna, a preminulo je više od 735.000 ljudi.

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije upozorava da nedostaje novčanih sredstava za borbu protiv pandemije. Vjeruje kako će svijet shvatiti da financiranje treba znatno povećati kako bi se pobijedio opasni virus.

- Iza tih statističkih podataka mnogo je boli i patnje. Svaki izgubljeni život znači. Znam da su mnogi od vas u žalosti i da je ovo težak trenutak za svijet. Ali želim biti jasan, nada postoji i bez obzira na to gdje se nalazi zemlja, regija, grad ili mjesto, nikad nije kasno za zaokret u širenju zaraze, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.U protekla dva tjedna, u SAD-u je zaraženo više od 100.000 djece. Svaka dva tjedna, Mendy McNulty iz Nashvillea u obiteljskom domu testira svoju dvojicu sinova na koronavirus.

- Svaki tjedan ispunjavamo upitnik o tome kako se osjećamo, je li itko bio bolestan, jesmo li nekamo putovali, koliko smo se družili s drugima, rekla je.

Pristala je na to kao i još 2 tisuće obitelji iz 11 saveznih država kako bi pomogla znanstvenicima sa Sveučilišta Vanderbilt odgovoriti na pitanja: koliko je zaražene djece? I kolika je vjerojatnost da prošire zarazu na drugu djecu i odrasle?

- Za djecu se misli da su manje pogođena koronavirusom, što je neobično ako znamo da je dječji respiratorni sustav inače osjetljiviji na viruse, rekao je David Kimverlin, profesor pedijatrije na Sveučilištu Alabama.

- Ovo istraživanje je važno i zbog otvaranja dječjih vrtića i škola, zaštite djece i onih koji rade s njima u školama, rekla je Tina Hartert, glavna istraživačica Sveučilišta Vanderbilt.

Pokazalo se da je zaraženo gotovo 400.000 djece, od čega ih je 97.000 prijavljeno u posljednja dva tjedna u srpnju. Rezultati stižu u jeku rasprave o povratku djece u škole. U državi New York, primjerice, djeca se vraćaju u škole jer je stopa zaraženih pala ispod 1%. Ali ne i u Sjevernoj Karolini zbog loše epidemiološke situacije.

Iste dvojbe muče i ostatak svijeta. Nakon studije koja upozorava da Velikoj Britaniji prijeti drugi, dvostruko veći val zaraze ako se škole otvore bez poboljšanog sustava testiranja i opreza, premijer Johnson i sam ih obilazi.

- Mnogo je bolje i za mentalno zdravlje djece i za njihovo obrazovanje da se od rujna svi vrate u škole. Naša je moralna dužnost da im to omogućimo, rekao je Boris Johnson.

U njemačkim saveznim državama Brandenburgu i Schleswig Holsteinu djeca su se danas vratila u škole. Maske i fizička distanca obvezne su na odmoru, ali ne i na nastavi. Uz obvezu nošenja maski i tijekom nastave, vraća se i 2,5 milijuna učenika u najnaseljenijoj Sjevernoj Rajni Westfaliji. Različitim pristupima, pokušava se pronaći balans između povratka normalnom životu i borbe s pandemijom.

Rusija ima najveći broj zaraženih koronavirusom u Europi, gotovo 900 tisuća. No, vlada nastavlja s postupnim otvaranjem. Nakon četiri mjeseca karantene ublažila je određene restriktivne mjere. U Moskvi je, među ostalim, otvoren najpoznatiji ruski cirkus. Ulaznice za predstavu s akrobacijama, umjetnicima na trapezu i životinjama besplatno su podijeljene gradskom medicinskom osoblju koje je danonoćno radilo tijekom pandemije.

Tisuće Francuza zaboravile su na epidemiološke mjere i ozbiljnost situacije pa su reagirale vlasti. U Parizu je na snagu stupila odluka o obveznom nošenju maski na otvorenom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!