18:37 / 23.07.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Pandemija se diljem svijeta i dalje brzo širi

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Ilustracija (Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Pandemija se diljem svijeta i dalje brzo širi - zaraženih je 15 i pol milijuna.
Pandemija se diljem svijeta i dalje brzo širi - zaraženih je 15 i pol milijuna, najviše u Sjedinjenim Državama i Latinskoj Americi. Rekordan broj slučajeva ponovno u Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini gdje su danas zaražene čak 343 osobe. Najveća su žarišta u Sarajevu i Banjoj Luci.

Europa je danas prešla prag od tri milijuna zaraženih koronavirusom, dok napredovanje epidemije zabrinjava, posebice na američkom kontinetu, ali i u Aziji i u Australiji, pa brojne zemlje postrožavaju sanitarne mjere.

U svijetu je od covida-19 umrlo ukupno 627.307 osoba od više od 15 milijuna zaraženih, prema podacima agencije France presse.

Najviše zabrinjava stanje na američkom kontinentu, posebice na jugu. Prag od četiri milijuna zaraženih je prijeđen je u Latinskoj Americi i na Karibima, a u Brazilu je zabilježeno više od 2,2 milijuna zaraženih.

U Sjedinjenim Državama jučer je, deveti dan zaredom, zabilježeno više od 60.000 novooboljelih. Već drugi tjedan zaredom raste broj umrlih. Samo jučer više od tisuću sto ljudi. Kalifornija bilježi najveći dnevni porast broja oboljelih i umrlih. 

Oko 10 milijuna stanovnika Tokija je pozvano ostati doma, prvog dana dugog vikenda u Japanu.

U Indiji su vlasti otkazale godišnje hinduističko hodočašćeu Amarnat, prvi puta u dulje od sto godina.

U Južnoafričkoj Republici je posljednjih tjedana zabilježen 60 postotni

Brazil ima više od 2 milijuna 200 tisuća slučajeva zaraze, ali vjeruje se da je stanje još lošije jer se testira malo. Ondje se na ljudima ispituju dva cjepiva, ono oksfordskog sveučilišta i kineske kompanije SinoVac.

- 20 tisuća doza ovoga cjepiva stiglo je u Sao Paulo. Testira se na 9 tisuća volontera, rekao je Joao Doria, guverner Sao Paula.

Belgija je bila među državama koje su najteže pogođene koronavirusom. Stanje se nakratko smirilo, ali posljednjih tjedana broj slučajeva zaraze ponovno znatno raste.

- Od subote zaštitne maske bit će obvezne na tržnicama, sajmovima, trgovačkim ulicama i svim drugim napučenim javnim i privatnim mjestima. Trgovine koje su radile noću, bit će zatvorene u 22 sata, rekla je Sophie Wilmes, belgijska premijerka.

U Austriji je žena zaražena koronavirusom prekršila mjeru karantene pa joj je određena novčana kazna u iznosu od 800 eura i uvjetna zatvorska kazna od šest mjeseci.

I diljem Nizozemske i u četiri njezina najveća grada broj novozaraženih je u porastu. U Amsterdamu trgovci strahuju da će im zatvoriti trgovine.

U Australiji, koja je do sada uspjela obuzdati epidemiju, država Victoria je danas zabilježila 422 slučaja kornavirusa. Nenošenje maske u Melbourneu, drugom najvećem gradu, kažnjava se s oko tisuću kuna. Vlasti države Victorije najavljuju još jednu mjeru.

- Svima koji se testiraju i trebaju biti u izolaciji dok ne dobiju rezultate, a ne mogu uzeti bolovanje, bit će isplaćeno 300 dolara, rekao je Daniel Andrews, premijer australske savezne države Victorije.

Australija je izvijestila o najvećem proračunskom deficitu od Drugog svjetskog rata.

- Australija proživljava zdravstvenu i ekonomsku krizu kakvu nismo imali u posljednjih 100 godina, rekao je Josh Frydenberg, australski ministar financija.

Prvi put od 1991. ta bi zemlja mogla ući u recesiju.
Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!