15:23 / 04.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Pandemija usmrtila 1,84 milijuna ljudi, zaraženo više od 85 milijuna

Ilistracije: Pixabay

Ilistracije: Pixabay

Foto: - / -

Velika Britanija počela cijepiti svoje stanovništvo i drugim odobrenim cjepivom, AstraZenece/Oxford. Pandemija koronavirusa usmrtila je najmanje 1.844.847 u svijetu na više od 85 milijuna zaraženih.
Pandemija koronavirusa usmrtila je najmanje 1.844.847 u svijetu na više od 85 milijuna zaraženih, prema podacima do 14 sati na stranici sveučilišta Johns Hopkins u ponedjeljak kada je Velika Britanija počela cijepiti svoje stanovništvo i drugim odobrenim cjepivom, AstraZenece/Oxford.

➡️ U Britaniji pacijent na dijalizi prvi primio cjepivo AstraZenece i Oxforda
➡️ Japan razmatra uvođenje izvanrednog stanja zbog COVID-a
➡️ Britanija počinje cijepljenje Oxford/AstraZenecinim cjepivom

Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja po broju umrlih i broju zaraženih s 351.452 umrlih na više od 20,6 milijuna slučajeva, a slijede Brazil s 196.018 umrlih i Indija sa 149.436 umrlih.

U Velikoj Britaniji počelo cijepljenje cjepivom AstraZeneca/Oxford
Velika Britanija postala je u ponedjeljak prva država koja je svoje stanovništvo počela cijepiti cjepivom britanskog laboratorija AstraZeneca i Sveučilišta Oxford protiv covid-19.

Britanske vlasti su naručile 100 milijuna doza tog cjepiva , od kojih je u ponedjeljak bilo spremno 520.000, navelo je ministarstvo zdravstva. U Engleskoj se ovog tjedna treba otvoriti više stotina novih centara cijepljenja, uz postojećih 730.

Cjepivo AstraZeneca-Oxford su također odobrile Argentina i Indija, što će omogućiti toj zemlji s 1,3 milijarde stanovnika pokretanje najmasovnije kampanje cijepljenja na svijetu.

Ubrzano cijepljenje u Sjedinjenim Državama
Kampanja cijepljenja u Sjedinjenim Državama uzima sve više maha i mogla bi dosegnuti milijun cijepljenih na dan, jamčili su dužnosnici suočeni s kritikama o početnom kašnjenju u zemlji koja je prešla prag od 350.000 umrlih.

"Ima nekih problema", priznao je ugledni američki imunolog Anthony Fauci koji savjetuje vladu.

- Ova posljednja 72 sata, 1,5 milijuna prvih injekcija je ubrizgano, ili 500.000 na dan, precizirao je čelnik javnih zdravstvenih službi Sjedinjenih Država, Jerome Adams.

Kinesko cjepivo odobreno u Egiptu
Egipat, najnaseljenija zemlja arapskog svijeta s oko 100 milijuna stanovnika, objavio je da je odobrio cjepivo razvijeno u kineskom laboratoriju Sinopharm.

Boris Johnson razmatra strože mjere
Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju da će vjerojatno primijeniti strože mjere zatvaranja s obzirom na porast slučajeva zaraze u borbi protiv širenja novog koronavirusa koje se pripisuje novom soju.

Velika Britanija jedna je od najpogođenijih zemalja Europe sa 75.914 umrlih. Još blizu 55.000 testiranih je pozitivno u posljednja 24 sata, šesti dan zaredom više od 50.000 dnevno novooboljelih, prema posljednjim službenim podacima od nedjelje.

Norveška najavila strože mjere
Kako bi izbjegla porast broja zaraženih, Norveška u kojoj je stopa zaraze Covidom-19 jedna od najblažih u Europi, najavila je u nedjelju nova ograničenja na svom teritoriju.

U toj zemlji stupa na snagu zabrana posluživanja alkohola u kafićima i restoranima koji ostaju otvoreni, na pet osoba je ograničeno svako privatno okupljanje u zatvorenom i na 10 na javnim mjestima te se zatvaraju fakulteti, mjere su koje je najavila je premijerka Erna Solberg do 18. siječnja.

Saudijska Arabija otvara svoje granice
Saudijska Arabija najavila je otvaranje svojih granica i nastavak međunarodnih letova nakon dvotjedne obustave koju je bila uspostavila pošto se pojavila nova varijanta koronavirusa u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!