12:09 / 17.08.2020.

Autor: Ž. Raić/HTV/IMS/Dnevnik u podne

Pandemija utječe na svjetsku politiku

Ilustracija, foto: REUTERS/Juan Medina

Ilustracija, foto: REUTERS/Juan Medina

Foto: - / REUTERS

I dalje je u svijetu najlošija epidemiološka slika u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu.
I dalje je u svijetu najlošija epidemiološka slika u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, gdje je zabilježeno 620 novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom. Broj preminulih u Australiji prešao je 400, s rekordnim brojem novih smrtnih slučajeva u saveznoj državi Victoriji. Novi Zeland zbog pandemije je odgodio parlamentarne izbore. 

Covid-19: Najnovije informacije

Nakon 100 dana relativnog mira, Novi Zeland opet u ratu s koronavirusom. Svakodnevno se povećava broj novozaraženih i vlasti se boje da bi se situacija mogla oteti kontroli, pa odgađaju parlamentarne izbore, bojeći se negativnih posljedica.

- Odlučili smo odgoditi izbore za četiri tjedna, tako da je sada konačan datum 17. listopada. Prema našim procjenama, tada će biti najmanji rizik od pandemije, te se ujedno daje dovoljno vremena svim strankama za predizbornu kampanju, poručila je Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda.

U Madridu su se sinoć okupile tisuće ljudi, kako bi prosvjedovali protiv obaveznog nošenja maski.Australija u velikim problemima zbog nezaustavljivog rasta broja zaraženih. I dalje je najteže u državi Victoriji, koja samo u posljednja 24 sata bilježi 25 preminulih i više od 400 novozaraženih.

- Ovo je maraton, i to onaj najteži, svaki dan velika je borba protiv virusa i siguran sam da će stanovnici Victorije pobijediti jer poštujemo pravila, i na to sam iznimno ponosan, poručuje Daniel Andrews, premijer savezne države Victorije.

I dok Sjedinjene Države i dalje bilježe velik broj zaraženih i preminulih, posrnulo gospodarstvo čini sve kako bi se dignulo na noge. Jedna od najpogođenijih grana - zračni prijevoz - pokušava dokazati da je vožnja zrakoplovom jednako sigurna kao i vožnja vlakom.

Meksiko, unatoč svim problemima s virusom, nakon mjeseci karantene otvara velike trgovačke centre. Ali uz obavezno poštovanje socijalne distance i nošenje maski.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!