12:32 / 04.10.2021.

Autor: Miro Aščić/podnevni Dnevnik IMS-a/HRT

Pandorini dokumenti - dokaz da su brojni svjetski čelnici izbjegavali porez

Afera "Pandorini dokumenti"

Afera "Pandorini dokumenti"

Foto: HTV / HRT

Procurili su milijuni spisa pod nazivom "Pandorini dokumenti" koji razotkrivaju kako su brojni svjetski čelnici, bivši i aktualni, skrivali imovinu u tzv. offshore tvrtkama radi utaje poreza. Riječ je o dokumentima iz 14 tvrtki za financijske usluge, a istražuje ih Međunarodni konzorcij 600 istraživačkih novinara iz 117 zemalja.


Više od 330 aktualnih i bivših političara iskoristilo je tzv. offshore kompanije za utaju poreza i akumuliranje bogatstvo. Među njima je 35 sadašnjih i bivših čelnika. Istraga pokazuje da je ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom i njegovim suradnicima oligarh Igor Kolomoisky uplatio 40 milijuna dolara. Kenijski predsjednik Uhuru Kenyata posjeduje zakladu u Panami, ekvadorski predsjednik (Giermo) Guillermo Lasso uložio je novac u Južnoj Dakoti, dok je jordanski kralj Abdullah osnovao 30-ak takvih kompanija kako bi kupovao luksuzne nekretnine u SAD-u i Velikoj Britaniji. 


- Imamo e-mailove, fotokopije putovnica i bankarske izjave koje pokazuju da su predsjednici, kraljevi, princeze, milijarderi i kriminalci skrivali novac, kazao je Will Fitzgibbon iz Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara.


Bivši britanski premijer Tony Blair preko offshore kompanije kupovao je nekretnine u Londonu, dok se ruski predsjednik Vladimir Putin ne spominje, nego samo njegovi prijatelji. Ali zato se spominje češki premijer Andrej Babiš koji je uložio 22 milijuna dolara u tvrtke za financiranje kupnje dvorca na jugu Francuske, za što se u Češkoj dosad nije znalo. On je za curenje podataka, ni tjedan dana uoči parlamentarnih izbora, optužio češku mafiju.


- Naprimjer, ovdje gospodin Bartoš kaže da sam prao novac. Dopustite mi da kažem ovo, ovo je važno. Novac je poslan iz češke banke, novac je oporezovan, to je bio moj novac koji se vratio u Češku, govorio je svojevremeno Babiš.


Bogatstvo je skrivao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović


Istraga se temelji na oko 11 milijuna 900 tisuća dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge, a razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki. Čelnici država i političari osnovali su više od 1000 takvih tvrtki, najviše na britanskim Djevičanskim otocima.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!