17:54 / 14.09.2020.

Autor: Hina

Panel: Političari se nisu obazirali na upozorenja o epidemiji

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Foto: - / -

U ovogodišnjem izvješću ističe se da svjetski čelnici nikada prije nisu bili toliko unaprijed upozoreni na opasnost razorne pademije, a ipak nisu poduzeli odgovarajuće mjere.
Kolektivno neobaziranje političkih čelnika na upozorenja i izostanak pripreme za pandemiju zarazne bolesti pretvorili su "rizični svijet" u "svijet u kaosu", pokazuje izvješće o spremnosti međunarodne zajednice na pandemiju.

"Financijska i politička ulaganja u pripremljenost bila su nedovoljna i sada svi plaćamo cijenu", piše u izvješću Odbora za nadzor globalne spremnosti (GPMB).

"Nije stvar u tome da svijet nije mogao povući te poteze. Poziva na akciju bilo je mnogo, ali nijedan nije rezultirao nužnim promjenama", stoji u izvješću.

GPMB-om, koji su osnovali Svjetska banka i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), predsjeda bivši glavni direktor WHO-a Gro Harlem Brundtland. U njegovu izvješću iz 2019., objavljenom nekoliko mjeseci prije izbijanja epidemije u Kini, piše da postoji realna opasnost od "brzog širenja opasnog respiratornog patogena" koji bi mogao ubiti milijune ljudi te nanijeti težak udarac globalnom gospodarstvu.

U ovogodišnjem izvješću "Svijet u kaosu" ističe se da svjetski čelnici nikada prije nisu bili toliko unaprijed upozoreni na opasnost razorne pademije, a ipak nisu poduzeli odgovarajuće mjere.

- Tragično i katastrofalno, naši najgori strahovi ostvarili su se. Utjecaj bolesti COVID-19 gori je od onoga što smo predviđali, rekao je danas Brundtland na konferenciji za novinare.

U izvješću stoji da je, unatoč upozorenjima šefovima vlada da ulože u pripreme za pandemiju, osnaže zdravstvene sustave i bolje planiraju financijske rizike koje stvara razorna pandemija, malo toga učinjeno na tim područjima.

Loše vodstvo samo je pogoršalo pandemiju. Ako ne izvučemo pouke vezano za COVID-19, iduća pandemija, koja će zasigurno doći, bit će još gora, piše u izvješću.

Jeremy Farrar, član odbora i direktor globalne zdravstvene zaklade Wellcome Trust, pozvao je svjetske čelnike da ne ponove iste pogreške.

- To zahtijeva više od samog pričanja o solidarnosti. To zahtijeva viziju, povijesno, političko i financijsko vodstvo, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!