16:52 / 19.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Papa: Cjepivo protiv covida-19 treba biti dostupno svima

Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Na tjednoj audijenciji u Apostolskoj palači u Vatikanu papa Franjo rekao je, među ostalim, da cjepivo protiv bolesti COVID-19 treba biti dostupno svima.
Pandemija koronavirusa trebala bi biti prilika za stvaranje poštenijeg i zelenijeg društva, rekao je u srijedu papa Franjo i upozorio protiv povratka na staro "normalno".

- Svi smo zabrinuti za socijalne posljedice pandemije, svi mi. Mnogi se žele vratiti u normalu i pokrenuti ekonomske aktivnosti, rekao je Papa na ovotjednoj općoj audijenciji. Naravno, ali to normalno ne bi trebalo uključivati socijalnu nepravdu i štetu okolišu, dodao je. Danas imamo priliku izgraditi nešto drugačije.

Papa je upozorio da napori dobrotvornih organizacija nisu dovoljni za pomoć siromašnima i pozvao je na pošteniji model gospodarskog razvoja koji bi se trebao baviti temeljnim uzrocima nejednakosti.

Rekao je da od vladinih subvencija za oporavak ne bi trebale profitirati kompanije koje nedovoljno brinu o okolišu te socijalnim i radničkim pravima.

Dodao je da cjepivo protiv covida-19 treba biti dostupno svima.

- Bilo bi žalosno ako bi prednost za cjepivo dobili najbogatiji, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!