14:41 / 03.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Papa: Cjepivo za koronavirus mora biti dostupno svima

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: REUTERS/Remo Casilli

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo u nedjelju je pozvao ne međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se otkrilo cjepivo za koronavirus te je kazao da cjepivo mora biti dostupno diljem svijeta.
Papa Franjo u nedjelju je pozvao ne međunarodnu znanstvenu suradnju kako bi se otkrilo cjepivo za koronavirus te je kazao da cjepivo mora biti dostupno širom svijeta.

Papa Franjo je u nedjeljnom angelusu, koji se zbog karantene emitira iz papinske knjižnice umjesto s Trga svetog Petra, zahvalio svima na svijetu koji rade u esencijalnim djelatnostima.

Pozvao je na međunarodnu suradnju kako bi se svijet mogao boriti s koronavirusom koji je do sada zarazio gotovo 3,5 milijuna ljudi i ubio više od 240 tisuća.

- Važno je da ujedinimo znanstvene kapacitete, da na transparentan i nepristran način pronađemo cjepivo i lijekove, kazao je Papa.

Papa je ustvrdio da je također važno "jamčiti univerzalni pristup nužnim tehnologijama koje omogućuju svakoj zaraženoj osobi, u svakom dijelu svijeta, da dobije nužno liječenje".

Svjetski vođe u travnju su obećali ubrzati rad na testovima, lijekovima i cjepivu za COVID-19 te o tome podijeliti saznanja i postignuća, ali SAD nije sudjelovao u inicijativi koju je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Američki predsjednik Donald Trump optužio je WHO za pogrešnu reakciju na krizu i da je previše blizak s Kinom te je suspendirao američke uplate WHO-u.

Više farmaceutskih kompanija diljem svijeta razvilo je testove na antitijela.

Trumpova administracija planira ubrzati razvoj cjepiva za koronavirus kako bi se proizvelo 100 milijuna doza do kraja 2020., rekao je visoki dužnosnik u američkoj administraciji.

Mnogi stručnjaci tvrde da je potrebno minimalno 12-18 mjeseci za razvoj sigurnog i učinkovitog cjepiva.

Papa je u nedjelju podržao prijedlog tijela za međureligijski dijalog pod nazivom Visoki odbor za ljudsko bratstvo, a koji je pozvao na međunarodni dan molitve i posta 14. svibnja zbog pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!