10:59 / 06.04.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Papa Franjo osudio "pokolj u Buči" i podigao ukrajinsku zastavu

Papa podigao ukrajinsku zastavu

Papa podigao ukrajinsku zastavu

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo osudio je u srijedu "pokolj u Buči" i podigao ukrajinsku zastavu koja mu je poslana iz grada gdje je u sapete ljude pucano iz neposredne blizine, te pronađena masovna grobnica i drugi znakovi pogubljenja.


- Nedavne vijesti iz rata u Ukrajini, umjesto da donesu olakšanje i nadu, donijele su nova zlodjela, poput masakra u Buči, rekao je na kraju svoje tjedne audijencije.

- Okrutnost koja je sve strašnija, čak i prema civilima, bespomoćnim ženama i djeci. Oni su žrtve čija nevina krv vapi do neba i preklinje: Zaustavite ovaj rat! Neka oružje ušuti! Zaustavite sijanje smrti i razaranja, rekao je.

Kremlj je u utorak rekao da su zapadne optužbe da su ruske snage počinile ratne zločine pogubljujući civile u Buči "monstruozna krivotvorina" s ciljem ocrnjivanja ruske vojske.

- Jučer su mi, upravo iz Buče, donijeli ovu zastavu, rekao je, razmotao je i podigao pred nekoliko tisuća vjernika, što je izazvalo pljesak.

Zastava je potamnjela i umrljana i imala je natpis na sebi.

- Dolazi iz rata, upravo iz tog mučeničkog grada, Buče, rekao je prije nego što je zamolio grupu djece ratnih izbjeglica koja su u utorak stigla iz Ukrajine da mu priđu.

- Ova djeca morala su pobjeći kako bi stigla u sigurnu zemlju. Ovo je plod rata. Nemojmo ih zaboraviti i ne zaboravimo ukrajinski narod, rekao je prije nego što je svakom djetetu darovao čokoladno uskršnje jaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!