Papa Franjo beatificirao papu Ivana Pavla I.

04.09.2022.

Zadnja izmjena 23:15

Autor: HRT/Hina

Vatikan

Vatikan

Foto: - / Pixabay

Papa Franjo blaženim je proglasio papu Ivana Pavla I. koji je bio na čelu Crkve samo 33 dana prije nego što je umro pod nikad razjašnjenim okolnostima. Misu na Trgu sv. Petra pratile su tisuće ljudi. Beatifikacija je posljednji korak prije nego što se osobu proglasi svetom.

Ivan Pavao I. izabran je za papu 26. kolovoza 1978., kada je imao 65 godina. Umro je samo 33 dana poslije, 28. rujna, i tako postao poglavar s najkraćim stažem u novijoj povijesti Crkve. Kao razlog smrti naveden je srčani udar, ali smrt pape Ivana Pavla I. izazvala je mnogo nagađanja. Neki smatraju da se radilo o samoubojstvu, jer se činilo da je oklijevao preuzeti dužnost.

Nagađalo se i da su Ivana Pavla I. ubili njegovi protivnici, odnosno protivnici reformi Crkve za koje se on navodno zauzimao, osobito onih koje se tiču Vatikanske banke. Te su teorije mnogi odbacili, a biograf Christophe Henning rekao je kako uzrok tim glasinama može jednostavno biti iznenadna priroda Papine smrti, u kombinaciji s činjenicom da u to vrijeme Vatikan nije imao odgovarajuću komunikaciju s javnošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!