Papa Franjo dobrog općeg stanja, nalazi prvih pretraga dobri

08.06.2023.

Zadnja izmjena 14:10

Autor: M.M./HRT/Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Yara Nardi / Reuters

Papa Franjo bio je dobrog općeg stanja u četvrtak ujutro nakon noći provedene u bolnici poslije operacije abdomena, odmorio se, a nalazi prvih postoperacijskih pretraga bili su dobri, rekli su liječnici.

- Liječnički tim koji prati postoperativni oporavak pape Franje kaže da je proveo mirnu noć, uz produljeni odmor, navodi se u priopćenju Vatikana.

- U dobrom je općem stanju, priseban je i diše spontano. Nalazi rutinskih pretraga su dobri, objavio je Vatikan i dodao da će se 86-godišnji Papa ostatak dana odmarati.

Papa Franjo bio je podvrgnut trosatnoj operaciji kile u srijedu, za koju su liječnici rekli da je bila uspješna te da Papa neće imati ograničenja u putovanjima i drugim aktivnostima nakon oporavka.

Sergio Alfieri, glavni kirurg koji je operirao Papu u bolnici Gemelli, rekao je da je Franjo dobro reagirao na opću anesteziju i da očekuje da će poglavar Katoličke crkve ostati u bolnici pet do sedam dana.

Alfieri je nakon operacije rekao novinarima da je Papa snažan, ali star i da je nedavno imao bronhitis te će stoga "poduzeti sve potrebne mjere opreza".

Franjo bi ovog ljeta trebao otići na dva putovanja - u Portugal od 2. do 6. kolovoza radi Svjetskog dana mladih i posjeta svetištu Fatima te u Mongoliju od 31. kolovoza do 4. rujna, što će biti jedno od najudaljenijih mjesta koje je posjetio.

Alfieri je rekao da nema medicinskog razloga zbog kojeg bi Papa trebao mijenjati svoj raspored.

Vatikan je objavio da su sve Papine privatne i opće audijencije otkazane do 18. lipnja kao mjera opreza.

Franjo je, kada je boravio u toj bolnici 2021., održao tradicionalnu nedjeljnu molitvu s bolničkog balkona na desetom katu, koji ima sobe rezervirane samo za Papu.

Liječnici su rekli da je operacija bila nužna kako bi se sanirala kila, koja nekada nastaje na ožiljcima od prethodnih operacija. Češća je u starijih osoba, a mogu je uzrokovati i pretilost ili slabost trbušnih mišića.

Franjo je podvrgnut laparotomiji, odnosno otvorenoj abdominalnoj operaciji u kojoj je rekonstruiran trbušni zid.

Papi je u srpnju 2021. otklonjen dio debelog crijeva u sklopu operacije zbog bolne upale u divertikulu. Ove godine rekao je da se bolest vratila i da utječe na njegovu tjelesnu težinu.

Riječ je o trećem Papinu boravku u bolnici otkako su ga 2013. godine kardinali izabrali za Papu, prvog iz Latinske Amerike, i to je najnoviji zdravstveni problem u nizu u proteklih nekoliko godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!