Papa Franjo i japanski premijer pozvali na svijet bez nuklearnog oružja

04.05.2022.

14:44

Autor: Hina/HRT/V.G.

Papa Franjo i Fumio Kishida

Papa Franjo i Fumio Kishida

Foto: Vatican Media / Reuters

Papa Franjo i premijer Japana, jedine zemlje čije je stanovništvo pogođeno atomskom bombom, susreli su se u srijedu kako bi razgovarali o zajedničkoj nadi - svijetu bez nuklearnog naoružanja. 

Franjo i Fumio Kishida razgovarali su pola sata u Vatikanu, nedugo prije papine audijencije pred tisućama ljudi na Trgu svetog Petra.

Razgovarali su o nuklearnom naoružanju i kako je njihovo korištenje i posjedovanje neprihvatljivo, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni.

U odvojenom priopćenju Vatikana stoji kako se u kasnijem razgovoru s najvišim diplomatima te države posebna pažnja dana ratu u Ukrajini, naglašavajući hitnost dijaloga i mira i izrazivši nadu u svijet bez nuklearnog naoružanja.

Otkad je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu Franjo je nekoliko puta govorio o prijetnji nuklearnog rata kao posljedici tog sukoba.

Franjo se s Kishidom sastao na dan kad je rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo sankcije protiv 63 japanska dužnosnika, uključujući i premijera, zbog neprihvatljive retorike protiv Moskve.

Papa je tijekom svog posjeta Japanu 2019. posjetio Hiroshimu i Nagasaki, gradove na koje je SAD 1945. bacio atomske bombe, pa pozvao svjetske čelnike da osiguraju da se nuklearno oružje više nikad ne koristi.

Franjo podržava sporazum Ujedinjenih naroda o zabrani nuklearnog naoružanja te smatra da je čak i njihovo posjedovanje, radi odvraćanja neprijatelja, nemoralno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!