Papa Franjo i patrijarh Tawadros II. na Trgu sv. Petra

10.05.2023.

12:13

Autor: M.M./Hina/HRT

Papa Franjo i patrijarh Tawadros II.

Papa Franjo i patrijarh Tawadros II.

Foto: Remo Casilli / Reuters

U Vatikanu je u srijedu bio rijedak dan jer su se na Trgu sv. Petra pojavila dvojica papa - papa Franjo i patrijarh Tawadros II., papa Aleksandrije i poglavar Koptske pravoslavne Crkve.

Patrijarh Tawadros, odjeven u crno, bio je počasni gost pape Franje na kišovitom Trgu sv. Petra. Sjedili su jedan pored druga i zajednički blagoslovili mnoštvo.

Tawadros (70) je doputovao u posjet Vatikanu u povodu 50. godišnjice prvog sastanka rimskog i koptskog pape, Shenoude III. i Pavla VI. 1973. godine.

Pozdravivši Tawadrosa, Franjo je podsjetio na 20 egipatskih Kopta kojima je Islamska država 2015. na plaži u Libiji odrubila glave.

- Mučenici Koptske crkve su i naši mučenici, rekao je Franjo (86).

Kopti čine oko 10 posto egipatske populacije, a manje zajednice koptskih kršćana žive širom Bliskog istoka i Afrike. Islamisti ih već godinama napadaju smatrajući ih hereticima.

Koptski pravoslavni kršćani vuku korijene od apostola Marka.

Tawadros će u četvrtak imati privatni sastanak s Franjom i posjetiti vatikansko ministarstvo koje promiče kršćansko jedinstvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!