Papa Franjo imenovao mons. Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije

15:31 / 07.10.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

mons. Fabijan Svalina

mons. Fabijan Svalina

Foto: Zarko Basic / PIXSELL

Papa Franjo imenovao je mons. Fabijana Svalinu biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji, priopćio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Monsinjor Fabijan Svalina rekao je kako je ovo imenovanje za njega veliko iznenađenje, da su pred njim novi izazovi te da će povjerenu službu izvršavati ponizna srca u bratskom zajedništvu s drugim biskupima Đakovačko-osječke metropolije.

O imenovanju je izvijestila Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj napomenuvši kako je Svalina svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa te ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu.

U Satnici Đakovačkoj proveo je djetinjstvo i završio osnovno školovanje. Srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Đakovu. Za svećenika Đakovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1997.

Do sada je bio (1997.-1998.) župni vikar u Osijeku; (1998.-2004.) odgajatelj u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu; (2004.-2010.) tajnik i kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije; (2010.-2017.) zamjenik generalnog tajnika HBK; od 2010. ravnatelj Hrvatskog nacionalnog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.

Mons. Svalina je bio i član Odbora za posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i brojnih drugih odbora, povjerenstava i radnih skupina u sustavu Hrvatske biskupske konferencije.

Kao ravnatelj Hrvatskog Caritasa bio je član različitih operativnih tijela i koordinacija nadležnih državnih tijela za žurnu pomoć, humanitarno i socijalno djelovanje.

Za kapelana Njegove Svetosti imenovan je 30. travnja 2012. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!