13:08 / 17.03.2021.

Autor: M.Š./HRT/Hina

Papa Franjo: Klečim i kažem, zaustavite nasilje!

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media / Handout via REUTERS

Papa Franjo pozvao je u srijedu da se zaustavi nasilje u Mjanmaru rekavši: "Čak i ja klečim na ulicama Mjanmara i kažem - zaustavite nasilje!"

Svoj je apel, zadnji nakon državnog udara 1. veljače, papa Franjo uputio na kraju tjedne opće audijencije koju zbog covida-19 održava u vatikanskoj knjižnici.

Više od 180 prosvjednika ubile su sigurnosne snage koje nastoje ugušiti val prosvjeda u toj zemlji.

- Još jednom i s velikom tugom osjećam se pozvanim progovoriti o dramatičnom stanju u Mjanmaru, gdje mnogi ljudi, većinom mladi, gube živote kako bi dali nadu svojoj zemlji, rekao je.

Riječima koje simboliziraju ono što su prosvjednici učinili, Franjo je rekao: "Čak i ja klečim na ulicama Mjanmara i kažem - zaustavite nasilje! Čak i ja širim ruke i kažem - Neka prevlada dijalog''.

Franjo, koji je Mjanmar posjetio 2017., poručuje: "Krvoproliće ništa ne rješava. Mora prevladati dijalog".

Mjanmar je u kaosu od puča 1. veljače kojim je vojska zaustavila napore prema demokraciji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine.

Zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Ujedinjeni narodi kazali su da vojska vjerojatno čini zločine protiv čovječnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!