Papa Franjo kritizirao dezinformacije oko cijepljenja

15:11 / 10.01.2022.

Autor: P.F./Hina

Papa Franjo s diplomatima

Papa Franjo s diplomatima

Foto: Vatican media / Reuters

Papa Franjo je osudio neutemeljene ideološke dezinformacije o cjepivima protiv COVID-a 19, podržavši nacionalne kampanje cijepljenja.

Franjo je održao svoje godišnje obraćanje za više od 200 diplomata akreditiranih u Vatikanu. 

- Vidimo da su se na onim mjestima gdje se provela učinkovita kampanja cijepljenja smanjili rizici od teških posljedica bolesti. Stoga je važno nastaviti imunizaciju opće populacije što je više moguće, rekao je papa, koji je pandemiji posvetio pet od ukupno šest stranica dugog obraćanja.

Upozorio je na uplitanje ideologije u kampanju cijepljenja.

- Nažalost, vidimo da smo sve više u svijetu snažnih ideoloških podjela. Često ljudi dopuštaju da na njih utječe ideologija trenutka, pojačana neutemeljenim informacijama ili slabo potkrijepljenim činjenicama, naglasio je.

- Cjepiva nisu magično sredstvo liječenja, no svakako predstavljaju, uz ostale lijekove koji se trebaju razviti, najrazumniju soluciju za zaustavljanje bolesti, dodao je Franjo.

Poglavar Katoličke crkve u potpunosti je cijepljen, a u svom obraćanju je pozvao i na pravedniju distribuciju cjepiva siromašnijim nacijama, kao i na napuštanje monopolističkih pravila oko patenata na cjepivo radi većeg dobra.

Franjo je u govoru ponovno branio migrante, kazavši kako ih svaka država mora prihvatiti koliko god može te da odgovornost njihove integracije mora biti podijeljena.

Pozvao je na dijalog u područjima sukoba i kriza poput Libanona, Ukrajina i Mjanmara te je ponovio svoj poziv na zabranu posjedovanja nuklearnog naoružanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!