Papa Franjo moli za žrtve požara na Havajima i migrante

13.08.2023.

15:03

Autor: Hina/IMS/HRT

Papa Franjo na nedjeljnom Angelusu rekao je da moli za žrtve požara na Havajima. U obraćanju vjernicima na Trgu svetog Petra, Sveti Otac podsjetio je i na tragedije migranata u Sredozemnome moru. Prije nekoliko dana kod talijanskog otoka Lampedusa utopila se 41 osoba. Papa je molio i za njih.


Preživjeli migranti u srijedu su spašeni iz mora i iskrcani na talijanski otok Lampedusu, a u nedjeljnom Angelusu 86-godišnji papa je rekao da moli za 41 osoba, koliko ih je prema izjavama četvero preživjelih nestalo ovaj tjedan..

- S boli i sramotom moramo reći da je od početka godine najmanje 2000 muškaraca, žena i djece umrlo u moru u pokušaju da stignu do Europe, rekao je papa podsjetivši na brojke UN-ove Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja je u subotu izvijestila o "najmanje 2060 mrtvih" migranata u Sredozemlju od početka godine.

Više od 1800 njih stradalo je u središnjem dijelu Sredozemlja, između sjeverne Afrike i Italije, na najsmrtonosnijoj migracijskoj ruti na svijetu.

- To je otvorena rana čovječanstva, rekao je papa vjernicima okupljenim na vatikanskome Trgu svetog Petra.

- Potičem političare i diplomate koji je žele zacijeliti u duhu solidarnosti i bratstva, dodao je.

Sveti Otac je pohvalio "predanost svih onih koji su angažirani na sprečavanju brodoloma i na spašavanju" ljudi na moru.

Dvadesetogodišnjak i maleno dijete utopili su se u nesreći brodice u ilegalnom pokušaju da stignu do Europe, a još se petero Tunižana vodi kao nestalo, objavila je u subotu obalna straža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!