14:34 / 27.03.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Papa Franjo: Mučeništvo Ukrajine i barbarska ruska agresija

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Papa Franjo u nedjelju je osudio "mučeništvo" Ukrajine i "barbarsku i svetogrdnu" rusku agresiju na tu zemlju.

- Prošlo je više od mjesec dana otkad je počela agresija na Ukrajinu, otkad je počeo ovaj okrutni i besmisleni rat, koji je, poput svakoga rata, neuspjeh za sve, za sve nas, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog angelusa.

- Rat ne uništava samo sadašnjost nego i budućnost društva. Čitao sam da je od početka agresije na Ukrajinu tu zemlju napustilo svako drugo dijete. To uništava budućnost zemlje, uzrokuje dramatične traume za najmlađe i najnevinije među nama. Eto, to je ta bestijalnost rata. Barbarski čin pun svetogrđa, rekao je Papa.

UNICEF je u četvrtak objavio da je više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače. U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi, navodi se u priopćenju.

- Molim se da svaki politički vođa promisli o tome da se angažira i shvati, dok razmišlja o mučeničkoj Ukrajini, kako svaki novi ratni dan pogoršava situaciju za sve nas. Zato ponavljam svoj apel: Bilo je dosta, dodao je argentinski papa koji se obratio hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra.

Posljednjih tjedana papa Franjo, koji je prije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ali i s pravoslavnim moskovskim patrijarhom Kirilom, opetovano poziva na mir u Ukrajini, osuđujući "masakr" u zemlji u kojoj "teku rijeke suza i krvi ".

Pretežno pravoslavna zemlja Ukrajina ima veliku grkokatoličku manjinu pridruženu Vatikanu, koja je koncentrirana na zapadu zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!