Papa se nada da mirovni sporazum iz 1998. može biti konsolidiran

10.04.2023.

13:58

Autor: Hina/HRT

Papa Franjo nada se da mirovni sporazum iz 1998. može biti "konsolidiran"

Papa Franjo nada se da mirovni sporazum iz 1998. može biti "konsolidiran"

Foto: Vatican Media/­Handout via REUTERS / REUTERS

Papa Franjo rekao je u ponedjeljak da se moli da na dobrobit naroda cijelog irskog otoka sporazum na Veliki petak potpisan prije 25 godina, kojim je uvelike okončano nasilje u Sjevernoj Irskoj, može biti "konsolidiran".

Franjo je govorio o sporazumu iz 1998., koji se našao pod pritiskom nakon izlaska Britanije iz Europske unije, u svom podnevnom obraćanju na Uskrsni ponedjeljak pred desecima tisuća ljudi na Trgu svetog Petra.

- Danas se obilježava 25. godišnjica takozvanog sporazuma na Veliki petak, ili sporazuma iz Belfasta, koji je donio kraj nasilju koje je desetljećima mučilo Sjevernu Irsku, rekao je Franjo.

Potpisan u Belfastu 10. travnja 1998., sporazum se smatra jednim od najznačajnijih mirovnih sporazuma kasnog 20. stoljeća, kojim su se željela okončati tri desetljeća sektaških sukoba između katolika i protestanata u kojima je poginulo više od 3600 ljudi.

- U duhu zahvalnosti molim se Bogu mira da ono što je postignuto u tom povijesnom koraku bude konsolidirano, na dobrobit svih muškaraca i žena irskog otoka, rekao je Papa.

Život je uvelike promijenjen otkako su probritanski unionistički i proirski nacionalistički čelnici sklopili malo vjerojatan mirovni sporazum 10. travnja 1998., na Veliki petak, nakon maratonskih pregovora.

U postizanju sporazuma posredovao je Washington, a ratificirale su ga vlade u Londonu i Dublinu.

Četvrt stoljeća kasnije Sjeverna Irska bori se da konsolidira teško stečeni mir, s trgovinskim aranžmanima nakon brexita koji potiču političku nestabilnost a nasilje disidentskih republikanaca je u porastu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!