20:48 / 14.04.2022.

Autor: HRT

Papa Franjo: Narod zaslužuje svećenike čiste savjesti

Posveta ulja na Veliki četvrtak

Posveta ulja na Veliki četvrtak

Foto: Dnevnik / HRT

Papa Franjo predvodio je u vatikanskoj bazilici misu posvete ulja, a poslijepodne je u zatvoru na periferiji Rima, u obredu Velikog četvrtka, oprao noge dvanaestorici zatvorenika.


Franjini prethodnici na tronu sv. Petra služili su misu na Veliki četvrtak u Bazilici sv. Petra ili rimskoj katedrali. No Franjo je od 2013., kada je izabran za papu, nastavio njegovati tradiciju koju je uspostavio dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, a ta je da služi misu u zatvorima ili domovima za starije i nemoćne.

Ove godine Franjo je odabrao novi zatvorski kompleks u lučkome gradu Civitavecchia sjeverozapadno od Rima. Videosnimka koju je objavio Vatikan pokazuje Papu koji pere i ljubi noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena različite životne dobi.

- Mi svećenici trebamo biti prvi koji služe drugima, a ne eksploatirati ih. (...) Bog će vam suditi, ali spreman je i oprostiti vam, rekao je zatvorenicima.

U jutrošnjoj homiliji Papa je poručio da narod zaslužuje svećenike čiste savjesti koji će mu služiti, te svećenstvo pozvao da bude vjerno Bogu. Upozorio ih je na skrivene idole koji mogu oslabiti svećenička zvanja.

- Želim završiti molbom svetom Josipu, kao čednom ocu, oslobođenom skrivenih idola, da nas odriješi svakog oblika posesivnosti, jer posesivnost je plodno tlo na kojem ti idoli rastu, poručio je papa Franjo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!