14:09 / 11.03.2020.

Autor: V.K./Hina

Papa Franjo održao prvu virtualnu opću audijenciju

Foto: Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Foto: Vatican Media/­Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo, zatvoren u Vatikanu zbog epidemije izazvane koronavirusom, održao je prvu virtualnu opću audijenciju tijekom koje je zahvalio medicinskom osoblju na radu, ali i pozvao svijet da ne zaboravi sirijske izbjeglice.
Papa Franjo, zatvoren u Vatikanu zbog epidemije izazvane koronavirusom, održao je prvu virtualnu opću audijenciju tijekom koje je zahvalio medicinskom osoblju na radu, ali i pozvao svijet da ne zaboravi sirijske izbjeglice.

Većina Papinih općih audijencija održava se u katedrali svetog Petra i privlači desetke tisuća ljudi. Trg svetog Petra bio je prazan u srijedu jer je i Vatikan izoliran kako bi se spriječilo širenje virusa na javnim okupljanjima.

Papa Franjo i deset svećenika održali su audijenciju u službenoj vatikanskoj knjižnici, a prenosila se na internetu i televiziji.

Papa Franjo, koji je otkazao sva slična pojavljivanja u javnosti, rekao je da je blizak sa "svim zaraženima koronavirusom i onima koji pate od nesigurnosti".

Osamdesettrogodišnji Papa zahvalio je medicinskom osoblju i volonterima na radu u "ovom vrlo teškom trenutku".

Nakon Kine, Italija je najteže pogođena zemlja u svijetu sa 631 smrtnim slučajem dosad i 10.149 zaraženih koronavirusom.

Papa Franjo zahvalio je ljudima svih vjeroispovijesti koji se mole za kraj epidemije.

- Svi ujedinjeni, bez obzira na to kojoj vjeri pripadaju. Iskreno hvala zbog truda, rekao je.

Dodao je da zbog "ove boli, ove epidemije" svijet ne smije zaboraviti sirijske izbjeglice na grčko-turskoj granici.

- Ima ljudi koji pate godinama. Morali su pobjeći od rata, gladi i bolesti. Ne zaboravimo našu braću i sestre, toliko djece koja ondje pate, rekao je papa Franjo.

Deseci tisuća migranata pokušavaju ući u Grčku otkad je Turska 28. veljače objavila da ih više neće zadržavati na svom teritoriju, kako je dogovoreno sporazumom iz 2016. s EU-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!