Papa Franjo osudio dezinformacije i lažne vijesti

26.08.2023.

16:24

Autor: Hina/HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo osudio je u subotu "dezinformacije" i lažne vijesti koje, u pokušaju da se utječe na javno mnijenje, po njegovu mišljenju, predstavljaju "prvi grijeh novinarstva".

- Dezinformacije su prvi od grijeha, od pogrešaka, nazovimo to tako - novinarstva, rekao je za vrijeme audijencije u Vatikanu u sklopu dodjele novinarskih nagrada kojoj su prisustvovali talijanski novinari.


- Dezinformacija je jedan od grijeha novinarstva, a postoje četiri: dezinformacija - kada novinar ne informira ili dezinformira; kleveta koja se ponekad koristi; blaćenje, koje je različito od klevete, ali ipak uništava; i četvrti je - sklonost skandalu, rekao je Sveti Otac.


- Zabrinjavaju me, primjerice, manipulacije kojima se služe oni koji šire lažne vijesti nastojeći tako utjecati na javno mišljenje, pojasnio je Franjo, pozvavši na "povećanu odgovornosti" u dramatičnoj situaciji kroz koju prolazi Europa, s obzirom na nastavak rata u Ukrajini.


- Nadam se da će se omogućiti i dati prostor glasu mira i onima koji su angažirani na okončanju ovog sukoba, kao i mnogima drugima, rekao je.


Daroviti komunikator, 86-godišnji argentinski papa, koji bi sljedeći tjedan trebao otputovati u Mongoliju, od svojega izbora do danas dao je brojne intervjue pri čemu je pokazao puno više spontanosti od svoga prethodnika Benedikta XVI.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!