13:36 / 24.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Papa Franjo ponovno poziva na uskrsno primirje

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

U povodu Uskrsa koji se u nedjelju slavi po julijanskom kalendaru, papa Franjo još je jednom pozvao na primirje u ratu u Ukrajini i prekid napada na "iscrpljeno stanovništvo".

"Danas se navršavaju dva mjeseca od početka ovog rata 24. veljače", podsjetio je Papa nakon nedjeljne molitve pred tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.


- Umjesto da se prekine, rat se proširio i pogoršao. Žalosno je da u danima koji su za kršćane najsvetiji i najsvečaniji, češće čujemo ubojit zvuk oružja nego zvuk zvona koja najavljuju uskrsnuće Kristovo, kazao je Sveti Otac koji opetovano poziva na mir u Ukrajini i osuđuje patnje civilnog stanovništva.


- I tužno je to što oružje zauzima više mjesta od riječi. Ponavljam poziv na uskrsno primirje, najmanji znak želje za mirom. I neka prestanu napadi kako bi se ublažile patnje iscrpljenog stanovništva, nastavio je argentinski papa.


I Ujedinjeni narodi u nedjelju su pozvali na hitno primirje u Mariupolju da bi se omogućila evakuacija oko 100.000 civila koji su još zarobljeni u ovome ukrajinskom lučkom gradu, gotovo potpuno pod nadzorom ruske vojske.


Franjo je još na Cvjetnicu, 10. travnja, pozvao na "uskrsno primirje koje bi pridonijelo postizanju mira pregovorima", a potom se u četvrtak pridružio sličnome pozivu koji je uputio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!