Papa Franjo posjetio Pijemont, regiju svojih talijanskih predaka

20.11.2022.

14:29

Autor: I.Z./HRT/Hina

Papa Franjo posjetio Pijemont

Papa Franjo posjetio Pijemont

Foto: Massimo Pinca / REUTERS

Papa Franjo ovaj je vikend posjetio sjeverozapadnu regiju Italije Pijemont, odakle potječu njegovi preci, kako bi ondje "ponovno otkrio okuse svojih korijena".

- Iz ovih je krajeva moj otac emigrirao u Argentinu i zbog toga sam došao ovamo u posjet da bih otkrio okuse svojih korijena..., u područje koje je vrlo cijenjeno zahvaljujući kvalitetnim plodovima zemlje i posebice marljivim stanovnicima, rekao je jutros na misi u katedrali u gradu Astiju.

Pri ulasku u katedralu u invalidskim kolicima papa se, nasmijan i vidljivo ganut, rukovao s nekoliko vjernika s invaliditetom koji su ga ondje dočekali.

U sklopu posjeta Pijemontu Franjo je u subotu izvan očiju javnosti proslavio devedeseti rođendan jednog od svojih rođaka, potomka brata njegova djeda, Carla Bergoglija, jedinog od braće i sestara iz obitelji Bergoglio koji se nije odselio u Argentinu. Franjin je djed u to vrijeme u Argentinu emigrirao s cijelom obitelji, među kojima je bio i njegov otac.

- Hvala vam na toploj dobrodošlici koju ste mi priredili. Veoma sam zahvalan civilnim i vjerskim vlastima na svemu što su poduzele da bi mi omogućile ovaj toliko željeni posjet, kazao je Sveti Otac u sklopu tradicionalnog današnjeg Angelusa.

- Bilo mi je zadovoljstvo upoznati vas (...) ostanite mi dobro! kazao je Franjo na pijemontskom dijalektu kojemu ga je u Argentini podučila njegova baka Rosa.

Sveti Otac iskoristio je prigodu da ponovno podsjeti na rat u Ukrajini: "Pomislimo na sva mjesta u svijetu koja su u ovom trenutku u ratu, osobito na mučeničku Ukrajinu (...) i nastavimo moliti za mir!"

Gradonačelnik Astija papu je proglasio počasnim građaninom. Grad je to od 76.000 stanovnika smješten u brdovitom području, oko 55 kilometara istočno od Torina u ravnici rijeke Tanaro, a najpoznatiji je po kvalitetnim vinima i tartufima.

Papa bi se poslijepodne trebao vratiti u Vatikan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!