Papa Franjo pozvao na "dijalog" usred "teške" situacije u Sudanu

23.04.2023.

14:45

Autor: B.B.B./HRT/Hina/AFP

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: vatican media /cpp / ipa-agency / IPA

Papa Franjo pozvao je na "dijalog" usred "teške" situacije u Sudanu gdje već više od tjedan dana bjesne krvave borbe između vojske i paravojnih snaga, a u sklopu tradicionalne molitve nedjeljom u Rimu pozvao je da se ne zaborave Ukrajinci zahvaćeni ratnim sukobom. 

- Nažalost, situacija u Sudanu i dalje je ozbiljna, zbog čega ponovno pozivam da se nasilje ondje što prije prekine i da se nastavi putem dijaloga, rekao je u sklopu tradicionalne nedjeljne molitve na Trgu svetoga Petra u Rimu.

- Pozivam sve da mole za našu sudansku braću i sestre, dodao je.

Dvojica generala, de facto predsjednik Abdel Fatah al-Burhan i njegov zamjenik Mohamed Hamdan Daglo, koji se bore za vlast od vojnog puča 2021., 15. travnja su pokrenula nemilosrdan sukob.

Al-Burhan je vrhovni zapovjedni sudanske vojske, a Daglo (zvani Hemedti) vođa je paravojne skupine Snaga za brzu potporu (RSF).

U sklopu preuzimanja vlasti civilne vlade, koje je nedavno ponovo odgođeno, RSF je trebao postati dio regularnih vojnih snaga, no to je rezultiralo krvavim sukobom između Al-Burhana i Hemedtija.

U sukobima, koji se vode uglavnom u glavnome gradu Kartumu te u regiji Darfur na zapadu zemlje smrtno je stradalo više od 420 ljudi, a ranjeno je 3700 osoba, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Zbog nasilja i borbi u druge dijelove Sudana ili u druge zemlje, poput Čada i Egipta raseljeni su deseci tisuća stanovnika, a nekoliko je zemalja počelo iz Sudana evakuirati svoje državljane.


Papa pozvao vjernike da se prisjete UkrajinePapine poruke o Ukrajini prije putovanja u Mađarsku. Uoči putovanja u Mađarsku u petak Papa je pozvao i da se ne zaborave Ukrajinci zahvaćeni ratnim sukobom.

- Sve vas molim da me u svojim molitvama pratite na ovome putovanju u središnju Europu, koju i dalje šibaju ledeni vjetrovi rata, dok prisilna selidba tolikih ljudi u prvi plan stavlja hitnost humanitarnih pitanja, rekao je Franjo.

- Ne zaboravimo našu ukrajinsku braću i sestre koji su još uvijek usred ratnog vihora.

Sveti Otac se izravno i “s ljubavlju” obratio mađarskim vjernicima: "Znam da se s velikim žarom pripremate za moj posjet i na tomu vam od srca zahvaljujem”.

Posjet pape Franje Mađarskoj, zemlji od 10 milijuna stanovnika, od kojih oko 39 posto čine katolici, obilježit će teme rata u susjednoj Ukrajini i migracije stanovnika.

- Idući petak idem u Mađarsku, u Budimpeštu. To će biti putovanje u centar Europe, preko kojeg još uvijek pušu ledeni vjetrovi rata. Vjetrovi koji raznose i raseljavaju mnoge i ovu humanitarnu krizu stavljaju na vrh agende, kaže u objavi na Twitteru papa Franjo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!