Papa Franjo: Roditelji trebaju biti podrška svojoj gay djeci

26.01.2022.

13:07

Autor: HRT/Hina/Reuters

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo je u srijedu poručio roditeljima homoseksualne djece da ih ne trebaju osuđivati, nego im pružiti podršku.

Papa je na tjednoj audijenciji govorio o poteškoćama s kojima se roditelji mogu susretati pri odgoju djece. Među njima su i roditelji koji kod djece vide drugačije seksualne orijentacije i razmišljaju kako se nositi s tom situacijom, kako podržati svoju djecu i ne sakrivati se iza osuđivačkog stava, rekao je Franjo.

Sveti otac ranije je govorio kako homoseksualci imaju pravo biti prihvaćeni u svojim obiteljima.

Franjo je rekao i da iako Crkva ne može prihvatiti istospolne brakove, ona može podržati zakone o istospolnim zajednicama koje homoseksualnim partnerima daju jednaka prava na području zdravstvene skrbi, nasljedstva i mirovine.

Vatikan je prošle godine objavio dokument u kojem stoji da katolički svećenici ne smiju blagoslivljati istospolne zajednice, što je razočaralo gay katolike.

U nekim državama poput SAD-a i Njemačke biskupi su počeli to činiti, pa je sve više poziva da se taj običaj institucionalizira.

Konzervativni vjernici Katoličke crkve, koja broji 1,3 milijardi sljedbenika, smatraju da Papa šalje različite signale oko homoseksualnosti, što je zbunjujuće za vjernike.

Crkva uči da se prema homoseksualcima treba odnositi s poštovanjem, a iako je istospolni spolni odnos grijeh, homoseksualne tendencije nisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!