Papa Franjo u "pokorničkom posjetu" Kanadi

25.07.2022.

Zadnja izmjena 20:16

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT

Papa Franjo sastaje se u Kanadi s domorodačkim stanovništvom

Papa Franjo sastaje se u Kanadi s domorodačkim stanovništvom

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Papa Franjo započeo je u Edmontonu svoj, kako ga je sam nazvao, "pokornički posjet" Kanadi. U toj su zemlji katolički misionari od kraja 19. stoljeća, pa sve do 70-ih godina 20 stoljeća, u državnim školama, počinili neprihvatljiva djela pa i zločine protiv domorodačkih stanovnika Kanade. Oko 150 tisuća djece nasilno je prevedeno na kršćanstvo u školama. Neka od djece su i izgubila život u tim ustanovama.

video thumb

Nakon slijetanja papu su dočekali premijer Justin Trudeau i predstavnici autohtonih naroda. Poželjeli su mu dobrodošlicu, ali i iznijeli svoje zamjerke, poput one da nema žena u vodstvu Crkve i njegovoj pratnji.

- Pozvala sam ga da ukine "doktrinu otkrića". To je bio moj zahtjev kada sam ga susrela i rekla mu da se veselim sutrašnjoj isprici u Maskwacisu. To će biti jedini događaj na kojem ću biti jer ondje je jedna od tih nekadašnjih ustanova za asimilaciju i gdje se dogodio genocid. Mislim da je važno ondje biti s preživjelima, rekla je Roseanne Archibald, poglavica Skupštine Prvih naroda.

"Doktrina otkrića" dekret je engleske krune, kojim se omogućava naseljavanje i prisvajanje zemlje na kojoj žive autohtoni nekršćanski narodi. Prema tome oni nemaju prava na tu zemlju, koju se nazivalo Terra Nullius. To je bila osnova za kolonizaciju takozvanog Novog svijeta. Temelj te doktrine u papinskoj je buli iz sredine 15. stoljeća.

Mnogi stanovnici Kanade oduševljeni su papinim dolaskom, ali i njegovim motivima za ovakav posjet.

- Rasplakala sam se kad sam ga vidjela. Vjerojatno zato što imam golemo poštovanje prema njemu, baš prema ovomu papi koji je fokusiran na pomirbu i razumije što se događa ovdje u Kanadi, a mislim da je to ključno. Jako cijenim što je došao pomoći da rane zacijele, rekla je stanovnica Edmontona Sarah-Jane Green.

- On se odazvao pozivu. Mislim da je ovo u duhu katoličkog oprosta i traganja za oprostom. Dakle, on živi svoje riječi i svoju vjeru i to se iznimno cijeni, rekao je Joseph Ahorro, stanovnik Edmontona.

Nakon Edmontona poglavar rimokatoličke crkve posjetit će još nekoliko gradova i uputiti svoju ispriku za nečovječna postupanja te poništavanje tradicija i naslijeđa starosjedilaca. Papa se za tretman autohtonog kanadskog stanovništva već ispričao pred njihovim predstavnicima u travnju u Vatikanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!