18:26 / 01.01.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Papa Franjo se prvi put pojavio u javnosti nakon problema s išijasom

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Papu smatraju rizičnim zbog toga što mu je u mladosti zbog akutne upale plućne maramice odstranjen dio desnog plućnog krila.
Papa Franjo danas se prvi put pojavio u javnosti pošto je morao otkazati sudjelovanje na dvjema misama u Bazilici svetog Petra jučer navečer i danas zbog "bolnog išijasa".

➡️ Papa Franjo zbog bolnog išijasa neće predvoditi liturgijsko slavlje

U knjižnici Apostolske palače, Sveti Otac je predvodio tradicionalnu molitvu Anđelova pozdravljenja, a pokraj njega je bilo božićno drvce i jaslice.

- Svima vama želim mir i radost u novoj godini, rekao je.

- Bolni događaji koji su lani obilježili čovječanstvo, napose pandemija, naučili su nas koliko je važno zanimati se za probleme drugih i sudjelovati u njihovim brigama, dodao je.

Sveta Stolica jučer je priopćila da Papa zbog "bolnog išijasa" neće moći predvoditi liturgijska slavlja u Bazilici svetog Petra jučer navečer i danas ujutro. Dvojica kardinala, Poljak i Talijan, iz bliskog okružja Svetog Oca oboljeli su od Covida-19 uoči Božića, što je iznova potaknulo pitanja o zaštiti pape Bergoglija kojemu su 84 godine i rijetko nosi masku.

U vrijeme prvog zatvaranja u Italiji papa Franjo je boravio u svojoj knjižnici u prigodi nedjeljnog Angelusa, ali se često nakratko pojavljivao na prozoru kako bi pozdravio malobrojne posjetitelje na Trgu svetog Petra koji je bio gotovo prazan.

Papu smatraju rizičnim zbog toga što mu je u mladosti zbog akutne upale plućne maramice odstranjen dio desnog plućnog krila, piše njegov biograf Austen Ivereigh. Vatikan još nije objavio kada bi se Papa mogao cijepiti protiv Covida-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!