Papa Franjo u božićnoj poruci poručio da svijet žudi za mirom

25.12.2022.

Zadnja izmjena 19:27

Autor: Hina/I.B./Dnevnik u podne/IMS/HRT

Papa Franjo u božićnoj poruci poručio da svijet žudi za mirom

Papa Franjo u božićnoj poruci poručio da svijet žudi za mirom

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Iz Vatikana je papa Franjo kršćanima diljem svijeta poslao godišnju poruku Urbi et orbi. S glavnog balkona Bazilike sv. Petra blagoslovio je vjernike.


Ondje je i novinarka HTV-a Dajana Kruneš.

- U tradicionalnoj božićnoj poruci tisućama vjernika papa Franjo poželio je globalno jedinstvo i mir. Spomenuo se i ovog puta da mnogim narodima ovi božićni blagdani prolaze u tami, strahu, tragediji - u Ukrajini, Siriji, Jemenu, Mianmaru Papa ističe i neprestano ponavlja: odgovornost je na svima nama da osiguramo mir. Posebno na onima na političkoj razini da napokon krenu u zajedničku komunikaciju koja će dovesti do konkretnih mjera koje bi mogle dovesti do rješavanja ovih političkih sukoba. Sjetimo se onih koji nemaju, koji gladuju, siromašnih i najmlađih. Papa Franjo ističe: Božić je blagdan mira i nade. Imamo priliku promijeniti stvari i doprinijeti miru u svijetu, izvijestila je.

Papa Franjo pozvao je na prekid rata u Ukrajini i drugih sukoba, istaknuvši da svijet pati od "gladi za mirom".

U svojoj desetoj božićnoj poruci Gradu i svijetu (Urbi et orbi) također je apelirao na ljude da budu iznad "plitkog blagdanskog sjaja" i pomognu beskućnicima, imigrantima, izbjeglicama i siromašnima u traženju utjehe, topline i hrane.

- Pogledajmo lica sve one djece koja svugdje u svijetu čeznu za mirom, rekao je Papa obraćajući se sa središnjeg balkona bazilike svetog Petra.

- Pogledajmo također lica naše ukrajinske braće i sestara koji ovaj Božić proživljavaju u mraku i hladnoći, daleko od svojih domova zbog razaranja prouzročenih u deset mjeseci rata", dodao je.

Na Trgu svetog Petra okupili su se deseci tisuća vjernika.

Govorio je samo nekoliko sati nakon što su se širom Ukrajine oglasile sirene za zračnu uzbunu i dan nakon što je Kijev objavio da je u ruskom napadu na nedavno oslobođeni grad Herson ubijeno najmanje petero ljudi i ranjeno još 35 u subotu.

- Neka nas Gospodin potakne da ponudimo konkretne geste solidarnosti kako bismo pomogli svima onima koji pate, a neka prosvijetli um onima koji imaju moć utišati grmljavinu oružja i smjesta prekinuti ovaj besmisleni rat, poručio je Papa.

Urbi et orbi

Urbi et orbi

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Papa Franjo kazao je i da rat u Ukrajini ne bi trebao umanjiti zabrinutost za ljude čiji su životi uništeni drugim sukobima ili humanitarnim krizama. U tom je kontekstu naveo Siriju, Mijanmar, Iran, Haiti i regiju Sahela.

- Naše vrijeme obilježava ozbiljna glad za mirom, rekao je Papa.

Pozvao je i na obnovu dijaloga između Izraelaca i Palestinaca u Svetoj Zemlji.

Dok mnogi sjede za "dobro prostrtim stolom", ogromne količine hrane dnevno odlaze u nepovrat, a resursi se troše na oružje, poručio je Papa.

Ponovno je osudio korištenje hrane kao oružja, istaknuvši da je rat u Ukrajini doveo milijune u opasnost od gladi - primjerice u Afganistanu ili u zemljama Roga Afrike.

- Na ovaj dan, na koji je lijepo okupiti se oko bogatog stola, ne odvraćajmo pogled od Betlehema i sjetimo se onih koji trpe glad, posebno djece, dok se svakoga dana velike količine hrane bacaju, a sredstva se troše na oružje. Rat u Ukrajini dodatno je pogoršao situaciju, izlažući čitave populacije opasnosti bijede, posebno u Afganistanu i zemljama Roga Afrike... danas kao i nekoć, Isus, svjetlo istinsko, dolazi na svijet bolestan od ravnodušnosti, koji ga odbacuje, kao što se događa mnogim strancima, ili ga ignorira, kao što mi prečesto činimo sa siromasima. Ne zaboravimo mnogobrojne izbjeglice i prognanike koji kucaju na naša vrata i traže utjehu, toplinu i hranu. Ne zaboravimo marginalizirane, usamljene, siročad i starije kojima prijeti opasnost da budu odbačeni, zatvorenike koje gledamo samo kroz njihove pogreške, a ne kao na ljudska bića, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!