21:40 / 09.09.2020.

Autor: HRT/Hina

Papa Franjo u knjizi o "božanskim užicima"

Foto: Remo Casilli/REUTERS

Foto: Remo Casilli/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo, kritičar "izvanjske pobožnosti" koja je gdjekad prevladavala unutar Crkve, rekao je da su kulinarski i spolni užitak "jednostavno božanski", u knjizi razgovora koja je danas izašla u Italiji.
Papa Franjo, kritičar "izvanjske pobožnosti" koja je gdjekad prevladavala unutar Crkve, rekao je da su kulinarski i spolni užitak "jednostavno božanski", u knjizi razgovora koja je danas izašla u Italiji.

-
Crkva je osudila neljudski, sirov i prost užitak, ali je uvijek prihvaćala ljudski, umjeren i moralan užitak, ocijenio je Sveti Otac odgovarajući na pitanja Carla Petrinija, talijanskog pisca i gastronoma.

- Užitak dolazi izravno od Boga, on nije ni katolički, ni kršćanski, ni nešto treće, on je jednostavno božanski. Uživanje u hrani održava vas u dobrom zdravlju, kao što spolni užitak čini ljubav ljepšom i jamči produljenje vrste, dodao je. On je potpuno suprotan "licemjernom moralu" koji ne priznaje pojam užitka i koji je postojao u povijesti Katoličke crkve, što je "pogrešno tumačenje kršćanske poruke". Takvo je gledanje "nanijelo golemu štetu koja se i danas snažno osjeća u nekim slučajevima", požalio se.

Papa je u odlomku knjige rekao da ga je oduševio film "Babettina gozba" čija se radnja događa u danskoj puritanskoj protestantskoj zajednici u 19. st. Raskošnu gozbu u filmu pripremila je francuska kuharica Babette koja je dobila na lutriji. "Za mene je to himna kršćanskom milosrđu i ljubavi", ocijenio je Papa.

Knjigu koja obuhvaća tri razgovora ("TerraFutura, razgovori s papom Franjom o ekologiji cjelovitosti") uredio je osnivač pokreta "spore hrane" koji je nastao u 80-ima kao odgovor na "brzu hranu". U središtu knjige je socijalno gledanje pape Franje na ekologiju, izneseno i u njegovoj enciklici "Hvaljen budi" ("Laudato Si") objavljenoj 2015. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!