13:57 / 21.06.2018.

Autor: I.M./Hina

Papa Franjo u posjetu Ženevi kako bi promicao ekumenizam

-

-

Foto: - / -

U Ženevi papa će se u okviru COE-a sastati s predstavnicima kršćanskih Crkava, pa tako i s luteranima, anglikancima te evangelicima.
Papa Franjo dolazi u Ženevu kako bi promicao dijalog i jedinstvo s protestantskom i pravoslavnom "braćom", što je glavna zadaća njegova pontifikata obilježenog nasiljem nad kršćanima u raznim dijelovima svijeta.

Poglavar Katoličke crkve koja ima 1,3 milijarde vjernika, najslavniji glasnogovornik kršćana, stiže u Ženevu na poziv Ekumenskog vijeća Crkava (COE), koje slavi 70 godina rada i sa svojih 350 Crkava članica zastupa oko 500 milijuna protestanata i pravoslavaca.

U Ženevi, gdje je djelovao francuski teolog i reformator Jean Calvin, papa će se u okviru COE-a sastati s predstavnicima kršćanskih Crkava, pa tako s luteranima, anglikancima i evangelicima.

Papin dolazak pruža "nadu", rekao je glavni tajnik COE-a, norveški luteranski pastor Olav Fykse Tveit, jer pokazuje "da se dijalogom mogu nadići čak i duboke podjele i sukobi". Dakako, "nije teško pronaći teme oko kojih su kršćani i dalje podijeljeni", kao što je ljudska spolnost, rekao je za AFP uoči papina dolaska. No "mnogi kršćani, ne samo katolici, vide ga kao snažan glas koji govori ono što želimo reći", istaknuo je.

Sveti Otac više je puta upotrijebio izraz "ekumenizam u krvi", izrazivši žaljenje zbog ubojstva kršćana, bez obzira na to jesu li katolici, pravoslavci ili protestanti.
"Ako nas neprijatelj ujedinjuje u smrti, tko smo mi da se dijelimo za života?" rekao je.

Papa je u Ženevi uz 230 sudionika sudjelovao na "ekumenskoj molitvi", koju je u kapeli Ženevskog ekumenskog središta predvodila američka metodistička biskupica Mary Ann Swenson.

Papa se treba sastati s izaslanstvima dviju Koreja, koje će ovog tjedna biti prisutne u njegovu glavnom odboru.

Katolička crkva nije članica COE-a, u kojemu su zastupljene neke veoma lokalne nacionalne Crkve koje ne priznaju Papin primat i međusobno se podosta razlikuju u nauku. No prije pedeset godina ipak je pokrenula suradnju s tom organizacijom, napose što se tiče humanitarnog rada i školstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!