13:22 / 29.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Papa Franjo umirovio vrhbosanskog nadbiskupa Puljića, nasljednik Vukšić

Vinko Puljić

Vinko Puljić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Papa Franjo umirovio je u subotu vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića kojega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, objavljeno je u Vatikanu i Sarajevu. 


Vijest o umirovljenju nadbiskupa Puljića objavila je u subotu istodobno Sveta Stolica na svojim mrežnim stranicama, dok je nadbiskupima Puljiću i Vukšiću papinu odluku u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH objavio otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi mons. Amaury Medina Blanco, objavila je Vrhbosanska nadbiskupija. Kardinal Puljić je u rujnu 2020. ponudio odreknuće od službe budući da je napunio 75 godina, što mora učiniti po kanonskome pravu. 

Odmah nakon primitka vijesti iz Vatikana kardinal Vinko Puljić u svom obraćanju zahvalio je svima koji su mu pomogli u obavljanju dužnosti.

- Prihvaćajući tu odluku, želim ovdje izraziti svoju zahvalnost. Prvo dragom Bogu koji me pozvao u ovaj svijet i posvetio za svetu službu. Zahvaljujem svetom papi Ivanu Pavlu II. koji je imao u mene povjerenje te me posvetio i uključio u Apostolski zbor naših dana. Na tom putu poslanja kao nadbiskup brojni su ljudi koji su mi pomogli ostvariti ovo poslanje, poručio je Vinko Puljić.

Od političara je tražio odgovornost, zauzimao se za prava i jednakost svih ljudi. Otvoreno je govorio o njihovim propustima, pogotovo u vrijeme pandemije. Posebno je bio osjetljiv na one koji pate.

- Uzoriti kardinal Vinko Puljić je zbilja imao onu očinsku sućut što sam doživio u župi Čerin kad je posjetio tu župu, zamolio sam ga da obiđene neke bolesnike, rekao je koliko god ima bolesnika obići ćemo ih, a kad bi neki svećenik imao problema on je baš tu kao otac nastupao, razumijevao, kazao je fra Iko Skoko iz Hercegovačke franjevačke provincije.

Za vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića je prije 31 godinu imenovao papa Ivan Pavao II. Tijekom rata ostao je u opkoljenom Sarajevu. Zbog ustrajnog nastojanja oko prekida sukoba i međusobnog pomirenja, poziva na dijalog, papa Ivan Pavao II. ga je 30. listopada 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve.

Time je postao prvi kardinal u povijesti Bosne i Hercegovine. Sudjelovao je na konklavama 2005. i 2013., na kojima su za pape izabrani Benedikt XVI. i Franjo. Dobio je brojna priznanja zbog neumornog zalaganja za jednakopravnost svih naroda, zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva.

Zbog toga mu je dodijeljen počasni doktorat iz humanističkih znanosti koji je 1995. dodijelilo državno sveučilište Grand Valley u Grand Rapidsu u američkoj državi Michigan, kao i počasni doktorat dodijeljen 15. ožujka 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom sveučilištu Santa Maria.

Posljednje u nizu važnijih priznanja jest odlikovanje Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom koje mu je uručio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović 17. siječnja 2022. S umirovljenjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine. Njegov nasljednik Tomo Vukšić svećenik je u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji gdje je zaređen 29. lipnja 1980. Obnašao je brojne crkvene dužnosti, a neko vrijeme boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima.

Doktorirao je 1991. na Papinskom orijentalnom institutu s tezom Odnosi između pravoslavnih i katolika u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903. Tomo Vukšić profesor je istočne teologije, ekumenizma i patrologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu (od 1991.), kanonskoga prava (2000., 2006.), ekumenske teologije i patrologije na Teološkom institutu u Mostaru od 1991. do sada.

Predavač je na poslijediplomskom studiju na KBF-u u Zagrebu od 2005. Prvim vojnim ordinarijem u Bosni i Hercegovini imenovao ga je papa Benedikt XVI. 1. veljače 2011. Nakon preuzimanja dužnosti, u obraćanju je rekao kako će među prioritetima njegova poslanja biti izgradnja sloge i suživota, ljubomorno pazeći da se poštuju i čuvaju dostojanstvo svakoga čovjeka i naroda te pojedinačna ljudska prava i kolektivna prava svakoga naroda i manjinskih grupa. Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu bit će u sarajevskoj katedrali u subotu, 12. ožujka ove godine, izvijestili su iz Vrhbosanska nadbiskupije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!