Papa Franjo zamolio za oprost

26.07.2022.

20:31

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Papa Franjo zamolio za oprost

Papa Franjo zamolio za oprost

Foto: HTV / HRT

Papa Franjo zatražio je oprost za zlo počinjeno nad domorodačkim stanovništvom u Kanadi, ponajprije u internatima za indijansku djecu, kojima je upravljala Katolička crkva. Žao mu je što su neki njezini članovi sudjelovali u politici uništavanja domorodačke kulture.

U domorodačkoj zajednici stotinjak kilometara udaljenoj od Edmontona, Franjo se najprije pomolio u tišini. Na groblju na kojemu su indijanska djeca, velikim dijelom, pokopana u neoznačenim grobovima.

A onda je na mjestu nekadašnjeg internata, ispred brojnih preživjelih, kao i pripadnika domorodačkih zajednica, skrušeno zamolio za oprost, triput. Sa sobom je u Kanadu donio dva para dječjih mokasinki, simbol patnje koju su pretrpjela domorodačka djeca u internatima, a koje su mu uručili u Rimu prije nekoliko mjeseci.

- Zamoljen sam da vratim mokasinke kada dođem u Kanadu. Donio sam ih sa sobom. One su simbol, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci održao na životu moj osjećaj tuge, ogorčenja i srama. Ali te mokasinke govore i o putu koji moramo slijediti zajedno. Tada će patnje iz prošlosti voditi u pravednu budućnost, uz zacjeljivanje rana i pomirenje, naglasio je papa Franjo.

- Čekala sam na ovu ispriku pedeset godina i napokon sam je čula. Nažalost, mnogi članovi moje obitelji, prijatelji, kolege iz razreda i članovi moje zajednice koji su pohađali internat - nisu je doživjeli. Počinili su samoubojstvo, preminuli zbog ovisnosti o alkoholu, opojnim drogama ili zbog nekog drugog razloga, rekao je preživjela žrtva iz domorodačkog internata Evelyn Korkmaz.

Grč u grlu i visoko uzdignuta šaka dok pripadnica jedne od najsnažnijih i najvažnijih grupa kanadskih Indijanaca pjeva Papi himnu svog naroda Cree. Ne može suspregnuti suze, sjećanje je itekako živo. U brutalnoj asimilaciji u bjelačku kanadsku kulturu od kraja 19. stoljeća do 1990-tih život je, naime, izgubilo najmanje šest tisuća indijanske djece. 

Kulturni genocid u internatima potkrepljuju i stotine anonimnih trupala pronađenih lani.

- Ako nam želite pomoći da ozdravimo na našem putovanju unutar ove zemlje ili unutar ove provincije, prestanite nam govoriti da to prebolimo. Ne možemo prijeći preko toga ako se posljednji internat zatvorio sredinom 1990-tih, ako su preživjeli još uvijek među nama, ako ta međugeneracijska trauma utječe na svaku mladu osobu iz obitelji preživjelih. Umjesto da to prebolite, molim vas da se pomirite s tim, počnete učiti o našoj povijesti i kulturi, o tome tko smo kao narod, kazao je poglavica domorodačkog plemena Desmond Bull.

Poglavar Katoličke crkve, koji poručuje da sjećanje treba njegovati i da traženje oprosta nije kraj nego tek prvi korak na putu ozdravljenja, taj će narod itekako zapamtiti.

- Davanjem perjanice Papi odajemo mu počast, kao počasnom poglavici i jednomu od vođa naše zajednice. Odajemo počast čovjeku i onomu što je učinio. Naša zajednica priznaje ga kao pripadnika našeg plemena, istaknula je preživjela žrtva iz domorodačkih internata Jon Crier.

U edmontonskoj župi Svetoga srca Franjo je predvodio molitvu za indijanske vjernike. U ovim trenucima na stadionu u Edmontonu, ispred više od šezdeset tisuća ljudi, traje misa na otvorenome. I nju predvodi Sveti Otac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!