Papa Franjo završio posjet Grčkoj, otputovao u Rim

12:55 / 06.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Papa Franjo otputovao je u ponedjeljak iz Grčke završivši dvoipodnevni posjet s kojeg je najsnažnije odjeknula njegova poruka političarima da ne zlorabe migrante u političke svrhe.

U ponedjeljak ujutro Sveti Otac kratko je razgovarao s predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom te čelnikom vodeće oporbene stranke Siriza Aleksisom Ciprasom.

Bivši premijer s ljevice Cipras zahvalio je Papi na "iskrenu govoru i ustrajnoj obrani ljudskih prava i društvene pravde".

Papa Franjo
zatim se sastao s mladima iz katoličke škole u predgrađu Atene kojima je govorio o potrebi da se ljudi otvore jedni prema drugima.

- Kada osjetite nagon da se zatvorite u sebe, tada potražite druge, rekao je Papa.

Nakon posjeta podijeljenom otoku Cipru gdje je također govorio o migrantskom pitanju u Europi, Franjo je doputovao u subotu u Grčku gdje ga je dvaput primio poglavar Grčke pravoslavne crkve, atenski arhiepiskop Jeronim II.

U nedjelju je papa Franjo posjetio prihvatni centar za migrante Mavrovouni na otoku Lezbosu odakle je uputio snažnu poruku političarima pozivajući ih da ne manipuliraju mase usađujući u njih strah od migranata, već da se usredotoče na udaljene uzroke migracije, "a ne siromašne ljude koji plaćaju posljedice i koje se čak koristi u svrhe političke propagande".

Na povratku u Atenu predvodio je misno slavlje za 2000 vjernika propovijedajući "malenost i poniznost".

U travnju 2016. Franjo je prvi put posjetio Lezbos, tada obišavši logor Moria, kada je taj otok bio glavni ulaz za migrante nakon dolaska u Europu i tom prigodom sa sobom je u Vatikan poveo 12 sirijskih izbjeglica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!