08:03 / 17.01.2018.

Autor: HRT

Papa kritizirao Crkvu u Čileu zbog oholosti i elitizma

-

-

Foto: - / -

Pred biskupima s kojima se poslije našao u užem društvu Papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na minirevoluciju zbog odlaska vjernika iz Crkve.
U govoru u katedrali u Santiagu papa Franjo je zamjerio predstavnicima Katoličke crkve u Čileu da su preoholi i elitisti te ih pozvao da "sve promijene" kako bi odgovorili na odljev vjernika.

"Nismo superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim 'smrtnicima'", istaknuo je, kritizirajući "elitističko" ponašanje. Naprotiv, narod želi "pastire i posvećene osobe koji imaju sućuti, koji znaju pružiti ruku, koji se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji". "Ranjena Crkva je kadra razumjeti rane današnjeg svijeta", ocijenio je.

Papa je rekao da osjeća "bol i sram" zbog pedofilije u Crkvi u Čileu

Pred biskupima s kojima se poslije našao u užem društvu Papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na minirevoluciju zbog odlaska vjernika iz Crkve. "Laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao papige ponavljati ono što im kažemo", istaknuo je Papa. Treba "sve promijeniti kako bi navike, načini, raspored, jezik i sve crkvene strukture postali prikladan kanal za evangelizaciju Čilea, a ne za samoočuvanje svećenika", dodao je Papa, koji je rođen u Argentini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!