Papa Crkvama: Podignite svoj glas protiv nepravde u Južnom Sudanu

04.02.2023.

Zadnja izmjena 19:31

Autor: HRT/V.G./Hina

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Yara Nardi / Reuters

"Ovdje sam s vama i patim za vas i s vama", rekao je papa Franjo ljudima u Južnom Sudanu, na susretu s raseljenima zbog nasilja u jednoj od najgorih izbjegličkih kriza u svijetu.

Na susretu s raseljenim osobama u Jubi, papi su se pridružili Justin Welby, glavni svećenik Anglikanske crkve i Iain Greenshields, poglavar Škotske crkve.

- Željeli bismo dati krila vašoj nadi, rekao je Franjo.

Obratio se nekoliko stotina muškaraca, žena i djece u velikom šatoru. 

UN procjenjuje da je više od 2 milijuna ljudi raseljeno u Južnom Sudanu, unatoč krhkom miru nakon godina građanskog rata. Dodatnih 2,3 milijuna izbjeglo je u susjedne zemlje. U međuvremenu je Južni Sudan primio oko 300.000 izbjeglica, od kojih većina dolazi iz Sudana. 

Ujedinjeni narodi rangiraju izbjegličku krizu kao najveću u Africi i treću najveću u svijetu, a najviše su pogođene žene i djeca. Postoji sedam prihvatnih logora za raseljene osobe koje je UN uspostavio od 2013. Najveći, Bentiu na sjeveru zemlje, bio je dom za 120.000 izbjeglica 2022. godine, dok je broj porastao zbog poplava diljem zemlje. Uvjeti života tamo su se pogoršali, uz nedostatak pitke vode. Mnoga su djeca pothranjena, a malarija i kolera se šire.

Franjo poziva na prestanak nasilja, te ističe da žene trebaju posebnu zaštitu. Majke, žene su ključ transformacije zemlje, rekao je.

Papa Franjo rekao je i da Crkve u Južnom Sudanu ne mogu ostati neutralne, nego moraju podići glas protiv nepravde i zlouporabe moći, u sklopu mirovne misije koju on i još dvojica kršćanskih čelnika vode u najmlađoj zemlji na svijetu. Kazao je to obraćajući se katoličkim biskupima, svećenicima i časnim sestrama u katedrali Sv. Terezije u glavnome gradu Džubi dok su nadbiskup Canterburyja i poglavar Škotske crkve mise služili drugdje.

Južni Sudan odvojio se od Sudana 2011., ali je 2013. izbio građanski rat u kojemu su se etničke skupine okrenule jedna protiv druge. Unatoč mirovnom sporazumu iz 2018. između dva glavna neprijatelja, nastavljene su međuetničke borbe u kojima je ubijen i raseljen velik broj civila.

Braćo i sestre, pozvani smo zagovarati svoj narod, podići glas protiv nepravde i zlouporabe moći onih koji ugnjetavaju i koriste nasilje za svoje ciljeve, rekao je Franjo, dodavši da vjerski vođe ne mogu ostati neutralni pred boli uzrokovanom nepravdom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!