14:57 / 12.11.2020.

Autor: Hina

Papa nudi besplatno testiranje beskućnicima

Foto: ilustracija, Vatican Media/Handout via REUTERS

Foto: ilustracija, Vatican Media/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Brisovi se uzimaju u klinici blizu Trga sv. Petra koju je Papa uspostavio za pružanje osnovnih medicinskih usluga siromašnima u okolici Vatikana.
Papa Franjo nudi siromašnima i beskućnicima u Rimu besplatno testiranje na koronavirus u sklopu aktivnosti na Svjetski dan siromašnih, objavio je Vatikan.

Brisovi se uzimaju u klinici blizu Trga sv. Petra koju je Papa uspostavio prije nekoliko godina za pružanje osnovnih medicinskih usluga siromašnima, uključujući beskućnike u okolici Vatikana. Nadbiskup Rino Fisichella rekao je novinarima da se provodi oko 50 testiranja dnevno i da će ta inicijativa potrajati. Oni čiji nalaz bude negativan dobit će potvrdu za smještaj u skloništu, a one s pozitivnim nalazom slat će na daljnje liječenje.

Mnogi su beskućnici u Italiji stranci koji nemaju obiteljskog liječnika te Talijani koji su postali beskućnici zbog ekonomskih teškoća i često se srame vratiti svojem obiteljskom liječniku.

Papa Franjo ustanovio je Svjetski dan siromašnih prije četiri godine kako bi skrenuo pozornost na potrebite, osobito u razvijenim zemljama. Svjetski dan siromašnih obilježava se u nedjelju. Papa je proteklih godina služio misu za tisuće siromašnih u bazilici sv. Petra, a nakon toga nahranio je 1500 beskućnika u papinskoj dvorani.

Ove će godine samo 100 siromaha moći biti na misi, a ručak je otkazan. No 5 tisuća paketa s hranom dostavit će se siromašnim obiteljima, uključujući 2,5 tona tjestenine koju je donirala talijanska prehrambena kompanija. Više od 350.000 maski podijelit će se učenicima u siromašnijim predgrađima Rima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!