11:16 / 20.12.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Papa: Obiteljsko nasilje je "gotovo sotonski" čin

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Obiteljsko nasilje je "gotovo sotonski" čin, ocijenio je papa Franjo u intervjuu za talijansku televiziju, inzistirajući na "dostojanstvu" žrtava čiji se broj povećao od pandemije.

- Toliko je žena zlostavljano i premlaćivano u vlastitim domovima, čak od ruke svojih muževa", rekao je Papa u specijalnoj emisiji emitiranoj u nedjelju navečer na programu TG5, vodeći razgovor s četiri osobe osobe koje su žrtve nasilja.

- To je problem koji je, u mojim očima, gotovo sotonski, jer to znači iskoristiti slabost nekog tko se ne može obraniti, dodao je Papa u emisiji pod nazivom "Franjo i nevidljivi".

- Možemo samo blokirati udarce. To je ponižavajuće, vrlo ponižavajuće, dodao je Papa tijekom razgovora s majkom žrtvom nasilja koja je morala pobjeći sa svojom djecom.

Ali "vidim puno dostojanstva u tebi, jer da si izgubila dostojanstvo ne bi te bilo, dodao je.

Broj slučajeva obiteljskog nasilja u porastu je zbog pandemije i čestih zatvaranja. Od siječnja je u Italiji, po podacima ministarstva unutarnjih poslova, ubijeno 112 žena, a u više od 50 posto tih slučajeva ubio ih je od njihov sadašnji ili bivši suprug ili partner.

Papa, koji je u petak proslavio 85. rođendan, u više je navrata zauzeo stav protiv nasilja nad ženama, za koje je 2020. rekao da je "oskvrnjenje".

- Svako nasilje nad ženama je oskvrnjenje Boga, rođenog od žene, upozorio je tada Papa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!