18:15 / 15.09.2021.

Autor: HRT/A.P.C.

Papa odbio ostavku njemačkog nadbiskupa

Papa Franjo tijekom posjeta Slovačkoj

Papa Franjo tijekom posjeta Slovačkoj

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo odbio je ostavku nadbiskupa Hamburga koji ju je ponudio nakon što je u izvještaju naveden među nekoliko visokih dužnosnika Katoličke Crkve u Njemačkoj koji nisu adekvatno reagirali na seksualna zlostavljanja u nadbiskupiji Koeln.

Vatikan je u priopćenju naveo da je pomno pregledao dokumente povezane s aktivnostima nadbiskupa Stefana Hessea koji je nekoć bio zadužen za kadroviranja u nadbiskupiji Koeln.


Iako je Vatikan ustanovio nedostatke u organizaciji njegovog ureda i osobne proceduralne greške, nije ustanovio da je postojala namjera da prikrije zloupotrebu, navodi se u priopćenju Vatikana e objavljenom na mrežnoj stranici Njemačke biskupske konferencije.


- Osnovni problem, u širem kontekstu upravljanja nadbiskupijom, bio je nedostatak pažnje i osjetljivosti prema žrtvama zlostavljanja. S obzirom na činjenicu da nadbiskup ponizno prepoznaje pogreške koje je napravio u prošlosti te je ponudio ostavku, Sveti Otac je odlučio ne prihvatiti ostavku, stoji u priopćenju.


Nadbiskup Stefan Hesse ponudio je ostavku u ožujku, nakon što je objavljeno izvješće na 800 stranica o odgovoru na seksualna zlostavljanja u nadbiskupiji Koeln. U izvješću se navodi da je otkriveno više od 200 zlostavljača i više od 300 žrtava od 1975. do 2018. godine. 


Biskupi su kazali da prijepor zbog izvještaja o zlostavljanju u koelnskoj nadbiskupiji, koja ima najviše vjernika od svih biskupija na njemačkom govornom području, nanosi štetu Katoličkoj Crkvi širom zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!