Papa osudio spolno zlostavljanje i obećao da više neće biti prikrivanja

20.08.2018.

18:18

Autor: M.M./Hina

default error photo
Suočen istodobno s krizama spolnih zlostavljanja pod skutima Katoličke crkve u nekoliko zemalja papa Franjo objavio je pismo bez presedana moleći za oprost.
Suočen istodobno s krizama spolnih zlostavljanja pod skutima Katoličke crkve u nekoliko zemalja papa Franjo objavio je pismo bez presedana moleći za oprost, priznajući da se bol žrtava predugo ignorirala i ušutkavala i pozivajući sve katolike svijeta da iskorijene tu kulturu smrti.

U pismu narodu Božjem, što je forma dokumenta koji se rijetko objavljuje, Papa spominje i desetljetna zlostavljanja nad više od 1000 djece u Pennsylvaniji što su ih počinile stotine svećenika.

Posljednjih dana objavljeno je detaljno izvješće o iskustvu najmanje tisuću osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja, zloupotrebe moći i savjesti koje su oko sedamdeset godina provodili svećenici. Iako većina slučajeva pripada prošlosti, nanesene rane nikada ne zacjeljuju, što nas prisiljava na snažnu osudu tih zločina, naveo je Papa u tom pismu koje je objavio Vatikan. Molimo za oprost naših grijeha i grijeha drugih, rekao je.
U pogledu prošlosti, traženje oprosta i popravljanje šteta nikada neće biti dovoljni. A u pogledu budućnosti moramo poticati kulturu koja neće omogućiti ponavljanje takvih situacija niti omogućiti njihovo skrivanje kao ni padanje na plodno tlo, piše Papa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!