Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke crkve

16:17 / 10.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo otvorio je dvogodišnje globalne konzultacije koje bi mogle promijeniti načini na koji Rimokatolička crkva donosi odluke i čiji bi se utjecaj mogao osjećati dugo nakon završetka njegova pontifikata.


Zagovornici smatraju da je inicijativa nazvana "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje" prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva.

Konzervativci smatraju da je proces koji će se provoditi u tri faze gubitak vremena, da bi mogao potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve koja ima 1,3 milijarde vjernika te dugoročno razvodniti tradicionalnu doktrinu.

Papa je na misi u bazilici sv. Petra rekao da bi katolici trebali biti otvorenog uma prema tom procesu.

- Jesmo li spremni za avanturu ovog putovanja? Ili se bojimo nepoznatog i radije bismo se sakrili iza uobičajenih izlika: 'To je besmisleno' ili 'Uvijek tako činimo'?, upitao se.

U prvoj fazi, katolici u župama i biskupijama diljem svijeta razgovarat će o pitanjima kao što su sluša li Crkva dovoljno mlade, žene, manjine i marginalizirane.

Razgovarat će također kako identificirati stereotipe i predrasude u lokalnim zajednicama i kakvu Crkvu misle da Bog želi danas u svijetu.

Nakon rasprava na nacionalnim i kontinentalnim razinama, biskupi će se sastati u Vatikanu na mjesec dana 2023. Pripremit će dokument, a Papa će napisati Apostolsku pobudnicu sa svojim stajalištima, prijedlozima i možda uputama o različitim pitanjima.

- Nemojmo dopustiti da naša srca budu zatvorena; nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima. Slušajmo jedni druge, rekao je Papa na misi na kojoj je bilo oko 3000 ljudi.

Naglasio je ipak da samo pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

Papa je kazao da sinodalnost, pojam koji potječe iz grčkog i znači otprilike zajedno ići istim putem, ne može postati "crkvena konvencija, studijska skupina, politički kongres ili parlament, nego događaj ispunjen milošću, proces zacjeljenja vođen Duhom Svetim".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!