16:27 / 29.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Papa poručio mladim klimatskim aktivistima da stvaraju budućnost

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo pohvalio je u srijedu mlade aktiviste za klimu zbog njihovih napora u borbi protiv klimatskih promjena i ohrabrio ih da nastave sa svojim radom "radi dobrobiti čovječanstva".

Tisuće mladih iz gotovo 190 zemalja okupile su se ovaj tjedan u Milanu na skupu "Youth4Climate" na kojem će se raspravljati o prijedlozima za borbu protiv klimatskih promjena.

- Govori se da ste vi budućnost, ali u ovim pitanjima vi ste sadašnjost, vi ste oni koji danas stvaraju budućnost, u sadašnjosti, rekao je Papa u videoporuci.

Papa Franjo snažno podržava ciljeve Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. i sudjelovat će na globalnom klimatskom samitu u Glasgowu u studenom, ako mu to zdravlje dopusti.

Otkako je na čelu Katoličke crkve, Papa opetovano poziva vlade da poduzmu drastične mjere u borbi protiv globalnog zagrijavanja i smanje korištenje fosilnih goriva.

Godine 2015. napisao je encikliku o potrebi zaštite okoliša, ograničavanja rasipnog načina života, obuzdavanja globalnog zagrijavanja i zaštite siromašnih od posljedica klimatskih promjena.

- Vrijeme je da se donesu mudre odluke kako bismo iskoristili puno iskustava stečenih zadnjih godina i omogućili kulturu brige, kulturu odgovornog dijeljenja, rekao je.

- Mora postojati harmonija između ljudi, muškaraca i žena, i okoliša. Mi nismo neprijatelji: mi nismo indiferentni. Mi smo dio kozmičke harmonije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!