14:45 / 22.01.2020.

Autor: B.A./Hina

Papa poručio nakon Salvinijevog slučaja: Ne zatvarajte luke migrantima

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: REUTERS/Yara Nardi

Foto: - / REUTERS

U cijelom svijetu migranti i migrantice suočavaju se s riskantnim putovanjima kako bi pobjegli od nasilja, rata i siromaštva, rekao je Franjo tijekom tjedne opće audijencije u Vatikanu
Papa Franjo u srijedu je rekao da političari ne bi trebali zatvarati luke očajnim migrantima, a njegova izjava uslijedila je nakon što je sud dobio zeleno svjetlo da započne istragu protiv Mattea Salvinija, protuimigrantski nastrojenog bivšeg talijanskog ministra unutarnjih poslova.

U cijelom svijetu migranti i migrantice suočavaju se s riskantnim putovanjima kako bi pobjegli od nasilja, rata i siromaštva, rekao je Franjo tijekom tjedne opće audijencije u Vatikanu.

Mnogo puta nije im dopušteno iskrcati se u lukama eksploatiraju ih krijumčari, danas! Neki političari ih tretiraju kao brojeve i vide ih kao prijetnju, rekao je, čineći djelomično odmak od napomena koje je pripremio.

Komentari Pape, čija je obrana migranata jedna od ključnih stavki njegova pontifikata, stigli su dva dana nakon što je talijanski senatski odbor donio odluku koja bi mogla dovesti do suđenja Salviniju zbog navodne otmice migranata.

Salvini je u srpnju 2019. naredio da 131 spašeni migrant ostane na brodu na moru kod Sicilije šest dana dok druge europske države nisu pristale preuzeti ih.

Sud u Cataniji na Siciliji, posebni sud za istrage protiv ministara, prošli je mjesec preporučio da se Salviniju sudi zbog protuzakonitog zadržavanja migranata na brodu obalne straže Gregoretti.

Bude li proglašen krivim, vođa krajnje desne Lige koja je trenutno najpopularnija talijanska stranka, mogao bi dobiti i do 15 godina zatvora. To bi značilo zabranu obnašanja političkih dužnosti, ali i rušenje njegovih ambicija da postane vođa buduće vlade.

Salvini je rekao da će se s eventualnim suđenjem suočiti uzdignute glave.
Franjo nije spomenuo slučaj protiv Salvinija, koji je često kritizirao Papu zbog njegove obrane migranata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!