21:00 / 20.02.2021.

Autor: Hina

Papa posjetio mađarsku židovku koja je preživjela holokaust

Papa posjetio Edith Bruck

Papa posjetio Edith Bruck

Foto: Vatican Media / REUTERS

Papa Franjo nenadano je posjetio dom Edith Bruck, mađarske Židovke i književnice koja je preživjela holokaust i odao počast žrtvama nacizma.


Edith Bruck (89), koja danas živi u Rimu, rođena je u siromašnoj židovskoj obitelji. Preživjela je brojne koncentracijske logore u kojima je izgubila oca, majku i brata.

Glasnogovornik Vatikana, koji je izvijestio o posjetu tek nakon što je završio, rekao je da su papa Franjo i Edith Bruck razgovarali o njezinu iskustvu u logorima i o tome koliko je važno da budući naraštaji uče o zločinu holokausta.

- Došao sam vam zahvaliti za svjedočenje i odati počast žrtvama ludila populizma kakav je bio nacizam, rekao je Papa obraćajući se Edith Bruck, prema priopćenju iz Vatikana.

Nacisti su ubili šest milijuna Židova u doba Trećeg Reicha.

Papa Franjo, koji rijetko napušta Vatikan radi odlaska u privatne posjete, proveo je nekih sat vremena u domu Edith Bruck, autorice romana i kazališnih djela te filmske redateljice.

Prošli mjesec, na Dan sjećanja na žrtve holokausta, Papa, koji je Auschwitz posjetio 2016., pozvao je ljude da budno prate ideološki ekstremizam jer se, upozorio je, takve stvari mogu ponovno dogoditi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!