15:54 / 13.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Papa potvrdio privrženost svećeničkom celibatu

Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Foto: Vatican Media/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Papa Franjo potvrdio je svoju predanost svećeničkom celibatu, osim u iznimnim slučajevima, dan nakon što ga je njegov prethodnik, Benedikt XVI., pozvao da ne zaređuje oženjene muškarce.
Papa Franjo potvrdio je svoju predanost svećeničkom celibatu, osim u iznimnim slučajevima, dan nakon što ga je njegov prethodnik, Benedikt XVI., pozvao da ne zaređuje oženjene muškarce.

-
Papino stajalište dobro je poznato. Tijekom razgovora s novinarima na povratku iz Paname u siječnju 2019. Papa Franjo je rekao da razmišlja o rečenici Svetog Pavla VI. - Radije ću umrijeti nego promijeniti zakon o celibatu, rekao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Zatim je papa Franjo dodao kako osobno misli da je celibat dar za Crkvu.

- Ne slažem se s time da celibat bude opcija. Možda samo na vrlo zabačenim mjestima, na otocima u Tihom oceanu, kada postoji pastoralna potreba, dodao je Bruni.

To objašnjenje glasnogovornika Vatikana stiže dan nakon objave stajališta Benedikta XVI. o koristi celibata svećenika.

Papa u miru Benedikt XVI. (92) svoju poruku iznio je u knjizi koju je napisao s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je objavio francuski dnevni list Le Figaro.

To stajalište izneseno je u sklopu rasprave o mogućnosti zaređivanja oženjenih muškaraca na zabačenim teritorijima Amazonije, gdje nema dovoljno svećenika.

Papa Franjo sljedećih bi tjedana trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!