Papa poziva na dijalog nakon uhićenja biskupa, kritičara predsjednika Ortege

21.08.2022.

14:11

Autor: T.V./HRT

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Vatican Media/ / REUTERS

Papa Franjo pozvao je u nedjelju na otvoren i iskren dijalog čija je svrha riješiti sukob između Crkve i vlade u Nikaragvi nakon uhićenja biskupa, glavnoga kritičara predsjednika Daniela Ortege.

U sklopu svojega tjednog blagoslova, Papa se obratio hodočasnicima i turistima okupljenima na Trgu svetoga Petra te je prvi put komentirao krizu u toj srednjoameričkoj zemlji u kojoj su posljednjih nekoliko mjeseci vlasti pritvorile nekoliko svećenika, dok ih je dio otišao u egzil.

Papa Franjo nije posebno spomenuo uhićenje biskupa Rolanda Alvareza iz Matagalpe na sjeveru zemlje, no rekao je da sa zabrinutošću i boli prati situaciju u Nikaragvi te je pozvao na molitvu za tu zemlju.

- Želio bih izraziti želju i uvjerenje da se otvorenim i iskrenim dijalogom mogu utrti temelji za miran suživot pun poštovanja, rekao je Sveti Otac.

Biskup Alvarez odveden je u petak tijekom premetačine u Matagalpi te je sada u kućnome pritvoru u glavnom gradu Managui.

Alvarez, veliki kritičar Ortegine vlade i jedna od najutjecajnijih crkvenih osoba u Nikaragvi, dva je tjedna bio zatočen u biskupskoj rezidenciji u Matagalpi zajedno s pet svećenika, jednim sjemeništarcem i snimateljem vjerskog televizijskog kanala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!