14:27 / 15.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Papa poziva na dijalog o Afganistanu i na pomoć stanovnicima Haitija

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na dijalog koji bi pridonio okončanju sukoba u Afganistanu i stanovnicima te zemlje omogućio život u miru, sigurnosti i u uzajamnom poštovanju te je izrazio solidarnost sa stanovnicima Haitija, čiju je zemlju u subotu pogodio razoran potres.

Franjo je poziv uputio u podnevnom obraćanju vjernicima, nakon što su talibanski pobunjenici ušli u glavni grad Kabul, a Sjedinjene Države helikopterom evakuirale diplomate iz svog veleposlanstva.

- Pridružujem se jednoglasnoj brizi međunarodne zajednice kada je riječ o situaciji u Afganistanu. Molim vas da zajedno sa mnom molite Boga mira da ondje prestane zveckanje oružjem i da se rješenja uspiju pronaći dijalogom, rekao je Papa hodočasnicima i turistima na Trgu svetog Petra.

- Samo tako se izmučeni građani te zemlje - muškarci, žene, starci i djeca - mogu vratiti svojim kućama i živjeti u miru i sigurnosti uz puno uzajamno poštovanje, rekao je.

U Afganistanu živi vrlo malo kršćana. Gotovo svi su strani državljani zaposleni u veleposlanstvima ili ondje rade kao humanitarni radnici.

Papa je također međunarodnu zajednicu pozvao da pomogne stanovništvu Haitija, koji je u subotu pogodio razoran potres magnitude 7,2.

- Izražavam solidarnost s ljudima čija je zemlja teško pogođena potresom, rekao je Papa u nedjeljnom Angelusu.

- Preživjelima upućujem riječi ohrabrenja i nadam se da će međunarodna zajednica priskočiti u pomoć. Vjerujem da solidarnost svih nas može ublažiti posljedice tragedije, kazao je.

U potresu magnitude 7,2 na jugozapadu otoka smrtno su stradale najmanje 304 osobe, a ozlijeđeno je više od 1800 stanovnika, što oživljava strašna sjećanja na veliki potres iz 2010. godine, kada je poginulo gotovo 200.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!