12:38 / 23.09.2018.

Autor: I.B./HRT

Papa pozvao na budnost oko svakog nagovještaja antisemitizma

-

-

Foto: - / -

Među desecima tisuća vjernika su i oni iz Bjelorusije, Poljske, Latvije i Ukrajine.
Papa Franjo je upozorio da društvo treba budno motriti svaki "nagovještaj" antisemitizma, te je pozvao da nove generacije uče o strahotama holokausta.

Svoj poziv je izrekao u Kaunasu, drugom najvećem litavskom gradu, na 75. godišnjicu ratne likvidacije geta u prijestolnici Vilniusu. Dvije godine nacističke opresije u kojoj su živote izgubili deseci tisuća Židova kulminirale su 23. i 24. rujna 1943.

"Židovski narod je trpio uvrede i okrutna kažnjavanja", rekao je papa na misi pred oko stotinu tisuća ljudi.

"Zatražimo od Boga da nam na vrijeme da dar pronicljivosti kako bismo prepoznavali bilo kakvo sjeme tog opasnog stava, bilo kakvog nagovještaja koji može pokvariti srca generacija koje nisu doživjele ona vremena".

Franjo će kasnije tokom dana posjetiti spomenik žrtvama geta, a ovu godišnjicu je iskoristio kako bi izrekao apel koji se ne odnosi samo na Litvu, otkrio je njegov pomoćnik.

Izvještaji govore o rastu antisemitskog nasilja u Europi koji se poklapa sa širenjem populističkih, krajnje desnih stranaka u više država.

Njemačka je u svibnju izvijestila o 1504 antisemitska ispada u 2017., što je više od 2016. kad ih je bilo 1468. Mjesec dana ranije tisuće Nijemaca izašlo je na ulice noseći jarmulke kako bi izrazili podršku židovskoj zajednici.

Francusku je u ožujku šokiralo ubojstvo osobe koja je preživjela holokaust, u navodnom antisemitskom napadu, a britanske laburiste, glavnu opozicijsku stranku, trenutno potresa skandal oko antisemitizma.

Nacisti su uz pomoć nekih lokalnih stanovnika ubili više od 200 tisuća litavskih Židova. U toj državi danas živi još oko 3 tisuće pripadnika te manjine.

Franjo se na misi osvrnuo na one koji su surađivali s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata ili s komunističkim vlastima između 1944. i 1991., dok je Litva bila dio Sovjetskog saveza.

"Starije generacije i dalje nose ožiljke perioda okupacije, boli zbog onih koji su deportirani, nesigurnost zbog onih koji se nisu vratili i srama zbog onih koji su bili doušnici i izdajice".

Papa je danas posjetio Muzej okupacije i borbe za slobodu, bivši zatvor KGB-a u Vilniusu gdje su stotine mučene i ubijene, a tisuće, uključujući mnoge svećenike, bili poslani u Sibir.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!