Papa pozvao zemlje da pomognu migrantima

11.05.2023.

16:07

Autor: Hina/HRT/R.S.

Papa Franjo

Papa Franjo

Foto: Remo Casilli / REUTERS

Papa Franjo pozvao je zemlje da upravljaju migrantskim valovima najbolje što mogu i da prošire kanale za njihovo sigurno i regularno kretanje, u trenutku kada je SAD suočen s velikim valom migranata na svojoj južnoj granici. 

Papa je to istaknuo u poruci u povodu Svjetskog dana migranata i izbjeglica koji se ove godine obilježava pod sloganom "Slobodni izabrati migrirati ili ostati".

Papa je pozvao na "zajedničku predanost" upravljanju migracijama, što znači da političari u zemljama podrijetla migranata trebaju provoditi "transparentne, poštene i dalekosežne" politike, a bogate zemlje suzdržati se od bilo kakvog oblika "ekonomskog kolonijalizma" koji iskorištava prirodne resurse siromašnijih zemalja.

- Progoni, ratovi, atmosferske pojave i krajnje siromaštvo među najvidljivijim su uzrocima prisilnih migracija danas. Migranti bježe od siromaštva, straha ili očaja, rekao je Papa, pozivajući zemlje da zajednički rade na eliminaciji tih uzroka migracija.

Međunarodna suradnja 


Papa je naglasio da bi cilj međunarodne suradnje trebao biti da se zajamči pravo da ljudi ne moraju emigrirati. Nije izravno spomenuo nijednu zemlju.

- I dok radimo na tome da svaki slučaj migracije bude slobodna odluka, pozvani smo da pokažemo maksimalno poštovanje za dostojanstvo svakog migranta; to znači pratnju i upravljanje valovima migracija najbolje što možemo, izgradnju mostova, a ne zidova, širenje kanala za sigurnu i regularnu migraciju", napisao je Papa u poruci.

Papina poruka objavljena je u trenutku kada je SAD suočen s velikim migrantskim valom na svojoj južnoj granici.

Tisuće migranata žele prijeći granicu prije stupanja na snagu novog zakona koji će zabraniti onima koji dođu ilegalno da zatraže azil.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!